Съветниците на Пловдив гласуваха с пълно мнозинство за това бъдещото

...
Съветниците на Пловдив гласуваха с пълно мнозинство за това бъдещото
Коментари Харесай

От Общината определиха днешния ден като голям за Пловдив

Съветниците на Пловдив гласоподаваха с цялостно болшинство за това бъдещото общинско дружество " Екобус “ да кандидатства за лиценз за пътнически превоз, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.

Предложението е на зам.-кмета за " Извършване на оценка по реда на Търговския закон на непарична вноска, за образуване на капитала на обществено дружество в развой на основаване с название " Екобус Пловдив “ЕООД – с едноличен притежател на капитала община Пловдив и за " Провеждане на конкурс за възлагане ръководството на обществено дружество в развой на основаване с название " Екобус Пловдив “ ЕООД – с едноличен притежател на капитала община Пловдив.

Новото общинско дружество би трябвало да кандидатства по оперативни стратегии на Европейски Съюз за средства за закупуване на 20 електробуса и зарядни станции и за оборудването на хранилище.

Общинските съветници бяха единомислещи, че това е стъпка в вярната посока, само че се усъмниха дали няма да стане по този начин, че до момента в който се изчакват стратегиите за финансиране, новото сдружение да генерира разноски, които по-късно да бъдат платени от пловдивчани.

Общинският консултант насочи вниманието на съветниците към отчета на Европейската банка, в който се казвало, че общинската транспортна мрежа е раздута и има потребност от съкращения заради повтаряне на маршрутите. В отчета на Европейската банка се говорило за и поетапно унищожаване и редуциране на непотребните линии и заменянето им с общински линии до 2036 година. " От всички тези аспекти имам подозренията, че ще създадем едно кухо сдружение, което няма да проработи в околните няколко години ", сподели.

Неговите думи бяха подкрепени от от Българска социалистическа партия, който също счита, че се избързва със основаването на общинското сдружение, без да има още стратегии за финансиране.

Наложи се дебатите да бъдат прекъснати, като се подсети на съветниците, че това е единствено първата стъпка към създаването на сдружението, като сега се гласоподава единствено за кандидатстване за лиценз. Ето за какво се мина към гласоподаване на точката и тя бе призната с цялостно единогласие.

След гласуването зам.- кметът сподели пред публицистите, че днешният ден е огромен ден за Пловдив, защото е стъпка към това градът да има екологичен градски превоз. По думите му, планът може да започва до месец март.

Предстои да бъде извършен конкурс за шеф с четиригодишен мандат и оценка на терена с повърхност 18 519 кв. метра до жп гара " Тракия ", където ще се построи хранилище.

Според предварителните финансови разбори за доставка на 20 електробуса, монтаж на зарядни станции и градеж на хранилище ще са нужни 21,6 млн. лв. без Данък добавена стойност. Средствата ще се търсят от европейските фондове на Оперативна програма " Развитие на районите " и " Околна среда ", както и от други източници, изясни преди време зам.-кметът.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР