Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк

...
Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк
Коментари Харесай

Висш съветник в Белия дом се срещна с китайския външен министър в Малта

Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан се е срещнал с китайския външен министър Ван И в Малта в опит за стабилизиране на двустранните връзки, съобщи Ройтерс. 

 

Китайското външно министерство съобщи, че Съливан и Ван са провели " откровени, съдържателни и градивни диалози ".

 

Ван е повдигнал въпроса за Тайван - въпросът е като " алена линия, която не може да бъде прекрачена в китайско-американските връзки ".

 

" Съединените щати означиха смисъла на мира и стабилността в Тайванския проток ", гласи известието на Белия дом, представено от Агенция Франс Прес.

 

" Тази среща беше част от продължаващите старания за поддържане на отворени линии за връзка и отговорно ръководство на връзките ", споделя се също в изказването на Белият дом. 

 

Това е следващата полемика на високо ниво от серията съвещания сред представители на Съединени американски щати и Китай, които приготвят почвата за среща сред американския президент Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин по-късно тази година, отбелязва Ройтерс. 

 

За последно Съливан и Ван разговаряха през май във Виена.

Този месец Байдън изрази разочарованието си, че Си е пропуснал форума на Г-20 в Индия, само че добави, че " ще успее да се види с него ". 

 

Следващата сходна опция е срещата на върха на формата Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие, която е планувана за ноември.

 

Американският министър на търговията Джина Раймондо, държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на финансите Джанет Йелън тази година посетиха Китай. 

 

Байдън и Си разговаряха предходната година в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. 

 

Инфо: БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР