Съветът за сигурност на ООН (СС) ще проведе заседание днес,

...
Съветът за сигурност на ООН (СС) ще проведе заседание днес,
Коментари Харесай

Заради жестоките боеве в Йерусалим - заседание на Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации (СС) ще организира съвещание през днешния ден, 10 май, на което ще бъде разисквана обстановката към конфликтите сред палестинците и израелската полиция в Източен Йерусалим, заяви Reuters, базирайки се на дипломатически източници.
Според източниците на организацията, срещата е инициирана от Тунис, Ирландия, Китай, Естония, Франция, Норвегия, Нигер, Сейнт Винсент и Гренадини и Виетнам, написа БГНЕС.
Напрежението в Източен Йерусалим стартира да нараства в средата на април и на 7 май започнаха конфликти сред израелската гранична полиция и палестинците на две места по едно и също време - на Храмовия рид и в региона на Шейх Джара, където в сходство с решение израелският съд, силите за сигурност изселват няколко арабски фамилии. Това провокира митинги на локалното население и жестоки конфликти, които не са утихнали от края на април.
 Ердоган привиква изключително ислямските водачи поради Ал Акса Ердоган привиква изключително ислямските водачи поради Ал Акса
Турският президент Реджеп Ердоган привиква на изключително заседание външните министри на 57 страни, членуващи в Организацията за ислямско...
Според палестинската осведомителна организация WAFA, главните битки в петък вечерта и събота вечер са се случили покрай джамията Ал Акса. Израелските сили за сигурност изстреляха гумени патрони по енориашите, както и шокови гранати и сълзотворен газ, след което над 200 служители на реда щурмуваха дворовете на джамията и молитвените зали, принуждавайки вярващите да изоставен Ал Акса. В петък вечерта конфликтите в региона на джамията Ал Акса - третото най-свято място на исляма, наричано още Храмовия рид от евреите - сред израелски и палестински служители на реда приключиха с над 220 ранени, а това са най-сериозните конфликти в свещения град през последните години.
През нощта в събота ескалацията продължи - 121 палестинци са били ранени при конфликтите тогава, доста от тях са били ударени от гумени патрони и зашеметяващи гранати, заяви Палестинският Червен полумесец. Израелската полиция съобщи, че 17 от нейните чиновници са ранени.
Детският фонд на Организация на обединените нации УНИЦЕФ заяви, че за два дни в Източен Йерусалим са били ранени 29 палестински деца, в това число едногодишно дете. Осем палестински деца са задържани, се споделя в известието.
Междувременно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани ислямските страни и цялата международна общественост дейно да се опълчват на нападателните дейности на израелските управляващи в окупирания Източен Йерусалим. Турският водач разгласява обръщението си в обществената мрежа Tуитър.
 Израел махна още някои от оборудванията за сигурност при Храмовия рид в Йерусалим Израел махна още някои от оборудванията за сигурност при Храмовия рид в Йерусалим
Израел отстрани още от оборудванията за сигурност, сложени на входа на Храмовия рид в Йерусалим, откакто те провокираха серия от п...
" Призовавам цялата международна общественост, изключително ислямските страни, интензивно да се опълчват на дейностите на Израел в региона на джамията Ал Акса в Йерусалим, в това число на опитите за принудително изселване на палестинци от домовете им ", написа Ердоган.
" Защитата на свещения Йерусалим е свещеният дълг на всеки мохамеданин. Атаките против светите места в Йерусалим, в това число джамията Ал Акса, както и потреблението на мощ против мюсюлманите са експанзия против всеки от нас. Йерусалим е град с три религии и тези, които са подли и неуважителни, пробвайки се да опетнят този град, пренебрегвайки всички правила на закона, би трябвало да бъдат спрени. Това е отговорност на всеки, който се счита за човек. Престъпленията на Израел не могат да бъдат подценени. Всеки, който прави това, става съизвършител в осъщественото безвластие ", се споделя още в обръщението на турския президент.
Същевременно Израел даде обещание да възвърне реда в Йерусалим. Преди седмичното съвещание на кабинета израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предизвести, че Израел " ще наложи уверено и отговорно закона и реда в Йерусалим ". Нетаняху съобщи, че Израел ще резервира " свободата на поклонение за всички религии ", само че предходната вечер полицията сложи трудности по пътя, заявявайки, че желае да ограничи достъпа до Стария град и да избегне " жестоки протести ", като по този метод предотврати молитвата на стотици хора, решили да посетят джамията. Израелското министерство на правораздаването обаче отсрочи основно решение на съда по разногласието за благосъстоятелност в Шейх Джара. А четири арабски страни, които през последната година възстановиха връзките си с Израел - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан, осъдиха дейностите на Израел и показаха поддръжка за палестинците.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР