Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък, 7

...
Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък, 7
Коментари Харесай

Нараства напрежението около ситуацията в Идлиб

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира в петък, 7 септември, изключителна среща за обстановката в Идлиб. Това съобщи американският дипломат в международната организация Ники Хейли.
“Ще обсъдим развиването на събитията в Сирия в четвъртък, 6 септември, и на 20 септември. На първата среща ще обсъдим химическото оръжие, в това число нашите страхове по отношение на запазващата се опасност от неговото потребление от режима на Башар Асад против личния му народ ", сподели Хейли на конференцията по случай започването на американското председателство в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации.
" Ще получим актуализирана информация по отношение на политическия развой, в който е нужен прогрес със съдействието на Организация на обединените нации и специфичния дипломат Стафан де Мистура ", добави тя.
" Тази заран в Съвета за сигурност към този момент имаше разискване, огромното болшинство желае среща за Идлиб. Към момента ние я планираме за петък в 16.30 часа ", сподели още Ники Хейли.
На 25 август съветското министерство на защитата заяви, че се чака провокация в Идлиб с потреблението на химическо оръжие. Според Москва тя се провежда благодарение на английските служби и задачата е да се упрекна държавното управление на Башар Асад. Провокацията ще послужи за нов удар, който Съединени американски щати и техните съдружници да нанесат по държавните сили.
На 30 август сирийският външен министър Уалид Муалем след договарянията си с съветския външен министър Сергей Лавров съобщи, че Сирия ще стигне до край в освобождението на Идлиб, без значение от това, дали Вашингтон и неговите съдружници ще нанесат удар по страната, обвинявайки управляващите в потреблението на химическо оръжие, напомня БГНЕС.
" Военната интервенция в сирийския Идлиб ще докара до ескалацията на спора в целия район ", съобщи по-рано в Брюксел ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини след телефонен диалог със специфичния дипломат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура.
" Военната офанзива против Идлиб ще заплаши живота на над 3 милиона мирни поданици, живеещи в района и ще докара до нова филантропична злополука. Всяко потребление на химическо оръжие може да има разрушителни филантропични последствия. Нещо повече, огромна военна интервенция в провинция Идлиб ще докара до ескалацията на така и така рисковия спор в нестабилния район ", се споделя в изказване на Могерини.
Според нея би трябвало да се избегне ескалацията в Идлиб, другояче отговорните за това ще носят отговорност пред своите нации и историята.
Няколко десетки хиляди терористи остават в провинция Идлиб в Северна Сирия, разяснява и съветският външен министър Сергей Лавров.
" Сега остана единствено една зона на деескалация в Идлиб, където са съсредоточени няколко десетки хиляди екстремисти отпред с “Джебхат ан-Нусра “. Неотменима част от всички съглашение за зоните за деескалация е да се изтеглят въоръжените формирования на умерената съпротива от тези територии, които се управляват от терористите, с цел да могат последните да понесат справедливо отмъщение ", акцентира Лавров.
Той уточни, че трите останали зони на деескалация – в Източна Гута, в регионите на провинции Дераа и Ел-Кунейтр, а също по този начин в провинция Хомс – са освободени от бойци и локалното население се връща към естествения живот. “Там отива филантропична помощ, там се основава нужната инфраструктура за естествен живот “, акцентира Лавров.
Американският държавен секретар Майк Помпео и турският външен министър Мевлют Чавушоглу са единомислещи, че военна интервенция на сирийската войска в провинция Идлиб е неуместна. Двамата са изразили тази позиция по време на телефонен диалог, оповестиха от Държавния департамент.
Идлиб е последният огромен сирийски район, който остават в ръцете на разнообразни въоръжени групировки и терористи. По данни на специфичния дипломат на Организация на обединените нации Стафан де Мистура в този район се намират към 10 хиляди бойци на терористичните групировки “Джебхат ан-Нусра “ и “Ал Кайда “. Възстановяването на контрола над провинцията ще постави завършек на военния спор в Сирия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР