Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври,

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври, ...

ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври, закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдски позиции в Североизточна Сирия, предаде БГНЕС.
Според AP заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция. Офанзивата на Турция започна след като американският президент Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американски войски от региона. В сряда Тръмп отново защити решението си и в същото време подкрепи санкции срещу Турция, но без да има намеса на американски военни, ако турската армия "прекрачва границата" според официално декларираните позиции на САЩ.
Пред журналисти американският президент заяви, че се говори "с двете страни" и допълни, че според него изтеглянето на американски военни "е правилната стъпка", предаде БНР. По-рано Тръмп определи операцията на Турция като "лоша идея". Той каза още, че ще следи за изпълнение на поетия от Турция ангажимент за защита на религиозните малцинства и гарантиране, че няма да се стигне до хуманитарна криза.
Сенатори и конгресмени, които остро разкритикуваха решението на Тръмп обявиха, че са постигнали двупартиен консенсус за "сурови санкции" срещу Турция за "инвазията в Сирия". В Twitter един от най-ревностните защитници на Тръмп, превърнал се по темата в един от най-ревностните му критици - сенатор Линдзи Греъм, посочи, че "докато администрацията отказва да действа срещу Турция, аз очаквам силна двупартийна подкрепа" за санкциите. Президентът заяви, че няма против подобни мерки.
Междувременно и Арабската лига ще проведе спешни преговори за настъплението на Турция в Сирия. Тя ще се проведе в събота, 12 октомври.
След искане на Египет, външните министри от региона ще се съберат в Кайро на 12 октомври, "за да обсъдят турската агресия на сирийска територия", заяви Хосам Заки, помощник-генерален секретар на Арабската лига. Заки обяви действията на Турция за "неприемливо посегателство върху суверенитета на арабска държава-членка,... и нарушаващо международното право".
В друго изявление по-рано в сряда, Лигата предупреди, че военната атака "може да помогне на Даеш (групата на Ислямска държава) да възвърне част от силата си".
Същевременно Турция вече стартира наземната част на операция "Източник на мир" в Сирия. "Нашите военни, заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия, започнаха наземната част на операцията "Източник на мир", се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

Източник: actualno.com