Съветът за сигурност на ООН ще гласува в четвъртък по

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува в четвъртък по
Коментари Харесай

Съветът за сигурност ще гласува утре членството на палестинската държава в ООН

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава в четвъртък по молбата на палестинците да станат пълновръстен член на Организацията на обединените народи, оповестиха за Агенция Франс Прес няколко дипломатически източника.

На фона на израелската атака в Газа, при започване на април палестинците възобновиха молбата за участие, подадена за първи път до международната организация през 2011 година, макар че имащите право на несъгласие Съединени щати показаха противоречие с предлагането, оповестява БГНЕС.

Faktor.bg напомня, че Държавата Палестина е отчасти приета страна (от 70% от страните членове на ООН) [4] в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и линията Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия надзор на Израел.

Независимостта на страната е оповестена на 15 ноември 1988 година от Ясер Арафат в Алжир. Според Организация за избавление на Палестина, страната е под фактическа израелска окупация.

На 29 октомври 2012 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации дава на Държавата Палестина статут на държава-наблюдател при Организация на обединените нации.

На 5 януари 2013 година с декрет на Председателя на Палестинската национална администрация Махмуд Абас, вместо досегашното „ Палестинска национална администрация “ стартира да се употребява в публични документи името Държава Палестина.

Редица страни отпред със Съединени американски щати, Испания, Норвегия, и несъмнено Израел не признават страната и надлежно и използването на името Държава Палестина.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР