Съветът за сигурност на ООН се превърна в арена на

...
Съветът за сигурност на ООН се превърна в арена на
Коментари Харесай

Израелският посланик в ООН иска оставката на генералния секретар

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се трансформира в сцена на интензивни диспути по горещата тематика за Близкия Изток. Повод за конфликтът стана изявлението на генералният секретар Антонио Гутериш, който отправи остри рецензии за офанзивите на Израел против линията Газа , които се правят в отговор на нападението на палестинското ислямистко придвижване Хамас против еврейската страна от 7 октомври.

" Дълбоко съм угрижен за явните нарушавания на интернационалното филантропично право, които следим в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен спор не стои над интернационалното филантропично право . За да се облекчи голямото страдалчество, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен метод и да се улесни освобождението на заложниците, дублирам апела си за неотложно филантропично преустановяване на огън ", съобщи Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации.

Според него било значимо да се признае също, че нападенията на Хамас не са се случили във вакуум, тъй като палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация .

Заради рецензиите му към израелската акция в Газа външният министър на Израел Ели Коен анулира срещата с Гутериш и прикани за неговата оставка. Според него Хамас е по-лоша от ИДИЛ и те са новите нацисти .

" Решени сме да създадем всичко, с цел да премахнем изцяло Хамас. Помолих също по този начин Катар, който финансира повече от 10 години Хамас, който дава леговище на водачите на Хамас, да работи, да освободи всички заложници, Това е във вашите ръце, вие сте виновни за тях. Направете го неотложно ", сподели Ели Коен, министър на външните работи на Израел.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации също изиска оставката на генералния секретар Антониу Гутериш, обвинявайки го, че не е осъдил жестокостите против израелски цивилни жители.

" Г-н Генерален секретар, Организация на обединените нации е основана, с цел да предотвратява жестокости, като варварството, което Хамас извърши . Но Организация на обединените нации се проваля, а Вие, господин общоприет секретар, загубихте всевъзможен морал и безпристрастност. Защото когато казвате тези ужасни думи, вие толерирате тероризма. А като толерирате тероризма, вие оправдавате тероризма ", уточни Гилад Ердан, дипломат на Израел в Организацията на обединените народи.

Палестинският представител дефинира като непростима неналичието на дейности от страна на Организация на обединените нации от началото на войната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР