Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно прекратяване на

...
Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно прекратяване на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно прекратяване на огъня в Газа. Какво следва

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани за неотложно преустановяване на огъня в Ивицата Газа , заяви Ройтерс. Това беше допустимо, откакто Съединени американски щати не постановиха несъгласие на мярката, с което трансформираха досегашната си позиция.

В понеделник Съветът изиска и освобождение на всички заложници, които към момента се намират в Газа, само че без двете условия да са обвързани, каквото беше първичното предпочитание на Съединени американски щати.

Новината идва на фона на възходящия международен напън за помирение в Газа и желанията на Израел по суша. Там се намират близо 1,4 млн. палестинци, които са избягали от военните дейности в северната част на линията.

след офанзива на Хамас на 7 октомври, при която починаха 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. Според палестинските здравни управляващи досега в Газа са починали към 32 хиляди души.

Хамас е палестинската паравоенна формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

В понеделник Съветът за сигурност на Организация на обединените нации за първи път прикани за преустановяване на огъня от началото на войната след няколко несполучливи опита. Досега Вашингтон използваше правото си на несъгласие, с цел да отбрани Израел, по тази причина резолюцията провокира отрицателна реакция от страна на страната.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сподели, че Съединени американски щати са " изоставили " предходната си позиция, която обвързваше освобождението на заложниците с прекратяването на огъня.
Какво следва
" Тази резолюция би трябвало да бъде изпълнена. Неизпълнението ще бъде непростимо ", написа в обществените мрежи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Малко по-късно обаче израелският министър на защитата Йоав Галант сподели, че Израел няма да спре войната в Газа, до момента в който там към момента се държат заложници.

Въпреки интернационалния напън Израел не демонстрира желание да отстъпи.

" Всички тези страни, които в този момент се отдръпват от Израел, ще погледнат обратно към този миг като към знак на позор ", сподели предходната седмица израелският министър на стратегическите въпроси Рон Дермер.

Същевременно посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации сподели, че резолюцията на Съвета за сигурност за преустановяване на огъня в Газа е " необвързваща " и че то няма да се случи без " освобождение на заложниците ". Всички резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са правно обвързващи.
Съединени американски щати и Израел
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сподели, че резолюцията ще навреди на военните старания на Израел и на опита му да освободи над 130 заложници, които към момента са в плен на Хамас. Той сподели и че тя съставлява " оттегляне " от досегашната политика на Съединени американски щати.

" Гласуването ни не съставлява смяна в нашата политика ", сподели пред кореспонденти представителят на Белия дом Джон Кърби . " Нищо не се е трансформирало в нашата политика. Нищо. "

След гласуването в Организация на обединените нации Нетаняху анулира визитата си във Вашингтон на делегация на високо ниво, която трябваше плануваната израелска военна интервенция в южния град Рафах в Газа.

Пред Ройтерс американски чиновник, говорещ при изискване за анонимност, споделя, че Съединени американски щати са озадачени от решението на Израел.

От октомври Съединени американски щати постановиха несъгласие на три проекторезолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на войната в Газа. Те два пъти се въздържаха, което разреши на Съвета да одобри резолюции, ориентирани към увеличение на помощта за Газа и призоваващи за продължителни паузи в бойните дейности.

През октомври и в петък Русия и Китай също постановиха несъгласие на две проекторезолюции на Съединени американски щати по отношение на спора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР