Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие

...
Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие
Коментари Харесай

Русия блокира приемането на декларация от Съвета за сигурност срещу турското нашествие в Сирия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не съумя да реализира единодушие по отношение на военната интервенция на Турция в Сирия. Европейските страни настояха да бъдат спрени бойните дейности, само че съдружникът на Башар Асад Русия насочи общ апел „ за въздържаност и директен разговор сред двете страни ”, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Европейските страни в Съвета за сигурност свикаха закрито съвещание за да търсят единодушие за декларация против военното навлизане на Турция, подхванато след неочакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на Съединени американски щати от Североизточна Сирия.

Съединени американски щати предложиха изказване, което показва " сериозна паника ", приканва за отбрана на гражданското население и упорства Турция да употребява дипломация, а не военна мощ.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя обаче съобщи, че възможна декларация на Съвета за сигурност би трябвало да вземе поради и други аспекти на сирийската рецесия, а освен турската интервенция и да упорства за неотложно преустановяване на " противозаконното военно наличие " в Сирия.

След съвещанието европейските страни оповестиха свое изказване, в което приканиха Турция " да приключи едностранните военни дейности ". Според тях интервенцията заплашва напредъка на интернационалната коалиция в битката с групировката " Ислямска страна ", подкопава стабилността на района и усилва " страданието на гражданското население ".

Американският дипломат в Организация на обединените нации Кели Крафт съобщи, че Тръмп е " дал пределно ясно да се разбере ", че Съединени американски щати " по никакъв метод " не поддържат решението на Турция за военно навлизане в Сирия.

Тръмп е подчертал пред турското държавно управление, че то носи " цялостната отговорност " за отбраната на кюрдите и религиозните малцинства и за гаранции бойците на " Ислямска страна " да останат зад решетките.

Крафт предизвести, че в случай че Турция разреши джихадистката формация да се възроди, " ще има последствия ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР