Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусирано наблюдение на

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусирано наблюдение на
Коментари Харесай

СЕМ ще направи медиен мониторинг по мигрантската тема

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реализира фокусирано наблюдаване на медийното отразяване по мигрантската тематика. Това взеха решение от регулатора на съвещание през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Предложението за медийния мониторинг бе обещано от Пролет Велкова, член на съвета. „ В началото на месеца имаше няколко случая, свързани с мигранти, непознати жители “, уточни тя. По думите ѝ тематиката за миграцията ще се употребява политически и медийно в подтекста на идните избори за Европейския парламент. „ Мисля, че би трябвало да сме изключително бдителни по тази тематика – до каква степен медиите отразяват действителната картина “, означи Велкова. Според нея концепцията на мониторинга е да се види до каква степен медиите спомагат за това аудиторията да остане при обстоятелствата такива, каквито са. Предложението на Пролет Велкова е фокусираното наблюдаване да обхване интервала от 8 до 18 март.

 

Осъществяването на мониторинг бе подкрепено от всички присъстващи членове на Съвет за електронни медии – Пролет Велкова, Галина Георгиева, Габриела Наплатанова и ръководителят Соня Момчилова.

 

В рамките на днешното съвещание бе показано друго наблюдаване – на аудио-визуалното наличие, отдадено на кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. То е осъществено във връзка със сигнал, дошъл в Съвет за електронни медии, както и поради общонационалната значителност на гибелта на българския патриарх, показаха от дирекция „ Мониторинг и разбори “ в регулатора. 

 

В обсега на мониторинга са попаднали трите национални телевизионни стратегии – БНТ1, Би Ти Ви и „ Нова телевизия “ за наличието, което е излъчено на 16 март от 07:00 до 15:00 ч. Целта е била да се ревизира дали се съблюдава член 86, алинея 4 от Закона за радиото и малкия екран. Според него „ излъчването на реклама или ефирен пазар не се позволява по време на национални празнувания и религиозни служби “.

 

Проверката демонстрира нарушаване на наредбата от страна на Би Ти Ви, оповестиха от мониторинговата дирекция на регулатора.

 

На съвещанието бяха показани още наблюдаване на радиопредаването „ Сутрин с Митко Павлов “, както и на телевизионни риалити формати. Наблюдението на „ Сутрин с Митко Павлов “ установи нарушаване на основополагащ принцип в активността на доставчика по отношение на недопускане на излъчвания, които опонират на положителните нрави, както и по отношение на задължението на доставчиците да не основават и дават за разпространяване излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото, нравствено или обществено развиване на децата, показват от дирекцията „ Мониторинг и разбори “ на регулатора. Членовете на Съвет за електронни медии одобриха да се издадат наложителни инструкции на доставчика „ Агенция Атлантик “.

 

Вследствие на наблюдението на телевизионни риалити формати, специалисти от съвета показаха, че са подхванати дейности за сезиране по подготвеност на Комисията за отбрана от дискриминация във връзка със наличие, излъчено в предаването „ Ергенът “ на 7 март тази година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР