Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията,

...
Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията,
Коментари Харесай

СЕМ за критиката на Денков: Недопустими оценки и внушения

Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “.

 

Това се споделя в позиция на регулатора във връзка на мненията му по време на изявление във Фейсбук, в което отговаряше на въпроси на жители и медии. Припомняме, че министър председателят нападна Съвет за електронни медии и ръководителя на медийния регулатор Соня Момчилова. Той съобщи, че Съвет за електронни медии не си прави работата и не стопира публицисти, разпространяващи дезинформация. " Факт е, че има измислени изказвания и тълкования, които не дават отговор на истината. Но с цел да има закононарушение, би трябвало да го има заложено в Наказателния кодекс. Ние нямаме такова нещо в законодателството и не е елементарно да се направи ", сподели Денков.

 

„ Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната “, декларират в позицията си от Съвет за електронни медии.

 

„ Съветът за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията “. 

 

Позицията не е подкрепена от Пролет Велкова, допълват от регулатора.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР