Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на

...
Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на
Коментари Харесай

Съветът по енергийна сигурност одобри актуализиране на Енергийната стратегия

Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет утвърди актуализиране на Енергийната тактика на Република България до 2020 година Предложението за смяна на документа бе направено от енергийния министър на съображение член 4, алинея 2, т. 1 от Закона за енергетиката, осведомиха от държавната пресслужба.

Заседанието на съвета се организира през днешния ден под председателството на заместител министър-председателя Томислав Дончев и в него участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Министерствата на външните работи, на финансите, на околната среда и водите, на президентството и други. Като главен претекст за актуализиране на документа се показва осъществяването на действия от основно значение за развиване на газопреносната инфраструктура в Република България.

След 1 януари 2020 година се чака забележителна смяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и евентуално понижаване на транзитираните през страната количества. Предстои създаване на основни инфраструктурни планове в района, които ще трансформират главната посока и направления на потоците природен газ. Такива са „ Турски поток “, плановете от „ Южния газов кулоар “, Транс-анадолският газопровод, Транс адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в гр. Александруполис. Българската страна преглежда опцията за присъединяване в плана за терминал за полутечен природен газ посредством придобиване на акции.

В подтекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и обединен енергиен пазар, страната ни работи по реализацията на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “ на българска територия. Необходима причина за реализиране на хъба е създаване на нужната инфраструктура, която да обезпечи придвижването на газовите потоци, според подадени от ползвателите поръчки. Като съществени източници за зареждане на газоразпределителния център българската страна преглежда съветския природен газ, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар, от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за полутечен природен газ. С цел обезпечаване на конкурентен пазар в България и в района, се планува и създаване на платформа за търговия на природен газ.

Във връзка с променената среда във връзка с изграждащата се в района енергийна инфраструктура Съветът по енергийна сигурност утвърди актуализацията на тактиката. От стратегическо значение е опазване основната роля на България на газовата карта на Европа. С актуализиране на тактиката и предприемане на нужните стъпки за създаване на газова инфраструктура ще се подсигурява сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, по този начин и в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР