Съветът на външните министри ЕС прие решение и регламент, с

...
Съветът на външните министри ЕС прие решение и регламент, с
Коментари Харесай

ЕС одобри европейския закон Магнитски

Съветът на външните министри Европейски Съюз одобри решение и правилник, с които се основава световен санкционен режим за правата на индивида. За първи път Евросъюзът ще разполага с рамка, която ще му разреши да го насочва против обособени лица, формирания и органи, в това число държавни и неправителствени, които са виновни или забъркани в съществено нарушение на правата на индивида по света, без значение къде е осъществено то.

Мерките ще се показват в възбрана за пътешестване за обособени лица и заледяване на активи. Наблюдатели дефинират механизма като европейски еквивалент на американския закон " Магнитски ".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел акцентира:

„ Това става тъкмо една година, откакто се споразумяхме да го създадем. Това съглашение е основно и първо по рода си.

То ще разреши на Европейски Съюз да взема на прицел съществено злоупотребата с човешките права по целия свят, а не случай по случай, съпроводен всеки от тях с безкрайни полемики.

Изпращаме явен сигнал на виновните за мощния ангажимент на Европейски Съюз към човешките права “.

Механизмът ще се ползва за доста съществени нарушавания на правата на индивида по целия свят. Сред тях са геноцид, закононарушения против човечеството, случайни арести, мъчения, иго, полово или учредено на пола принуждение, трафик на хора и даже нарушаването на правото на спокойно събиране или сдружаване.

Министрите на външните работи от Европейски Съюз са подчертали, че няма фундаментална смяна на държанието на Турция по отношение на съседите ѝ, като в някои връзки то даже се е влошило.

Всеки министър ще уведоми премиера за дебатите по въпроса, като казусът ще бъде прегледан на съвещанието на европейските водачи в четвъртък и петък, които ще решат по какъв начин да постъпят.

Докато външните министри от Европейския съюз заседаваха в Брюксел, турският президент Реджеп Ердоган засегна тематиката за Източното Средиземноморие в тирада пред конференция по интернет на Средиземноморския университет в Анталия.

Турция няма да се огъне пред заканите в разногласието с Гърция и Кипър, съобщи Ердоган:

„ Ясно заявяваме, че Турция няма да одобри проектите и картите, чиято цел е да я лимитират в тясна линия крайбрежни води край Анталия.

Подчертаваме, че Турция няма да се огъне пред закани и шантаж поради Източното Средиземноморие и няма да разреши империалистки експанзионизъм.

Не преследваме узурпация на непознати права, просто се опълчваме против пиратския нрав, с който се пробват да лишават нашите права “, съобщи Ердоган и още веднъж прикани за конференция, която в която да вземат участие всички заинтригувани страни в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР