Съветът на ректорите разпространи остра позиция срещу постановеното увеличение на

...
Съветът на ректорите разпространи остра позиция срещу постановеното увеличение на
Коментари Харесай

Ректори не искат 1500 лв. за асистент, трябвало да вдигнат и другите заплати

Съветът на ректорите популяризира остра позиция против постановеното нарастване на минималната заплата на асистентите от 1300 на 1500 лв.. Според тях решението на предходния кабинет да усили парите не е обезпечено, защото би следвало с изключение на асистентските хонорари да последва и повдигане на останалите заплати на преподаватели на по-високи длъжности.

В предварителните диалози с представителите на синдикатите и управлението на Министерство на образованието и науката, ние категорично изразихме своето противоречие. В тази връзка, приемането на горепосоченото решение, бе изненада за нас, защото същото е в цялостен прорез с нашето авансово мнение, се показва в позицията на ръководителите на висшите учебни заведения.

Смесването на два обособени по своето естество въпроса, каквито са този за разпределението на отпуснатите в допълнение 20 милиона лв., от които българските университети имат голяма потребност, и едновременното установяване на нов най-малък предел на главните работни заплати за университетските длъжности, е деяние, което ще преобърне напълно моделите на образуване на бюджетите на университетите и на образуване на работните заплати. Отделената за това сума от 20 милиона лв. не покрива многочислените спомагателни съпътстващи разноски, които не са изчислени и включени при установяване на размера на дотацията от страна на страната, написа Съветът на ректорите.

Според тях това решение е погрешно и незаконосъобразно.

Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната подчиненост - тази за длъжността „ Асистент “, въздейства и върху размера на всички останали хонорари с непрекъснат и спомагателен темперамент, както на университетския, по този начин и на неакадемичния (административен) състав. Това е деликатна конструкция от взаимовръзки, при която всяка смяна на избран съставен елемент неизбежно повлича след себе си други промени, рефлектиращи върху цялостното финансово положение на висшите учебни заведения. Работата с тях изисква да се съблюдават университетски, научни, управнически и други правила и салда, се споделя в позицията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР