Съветът на ректорите и синдикатите във висшето образование са против

...
Съветът на ректорите и синдикатите във висшето образование са против
Коментари Харесай

Ректорите на университети се обявиха против отпадането на такси за студенти

Съветът на ректорите и синдикатите във висшето обучение са срещу отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка. Техните опасения са свързани с това, че по този метод висшите образователни заведения ще изгубят главен източник на средства .

Казват още, че в случай че се прави обществена политика, то по-добре тя да е посредством увеличение на стипендиите за обществено слаби студенти, а не посредством цялостно унищожаване на таксите за всички.

Според ректора на Висшето учебно заведение по телекомуникации проф. Миглена Темелкова е много подозрително дали парите от държавния бюджет ще бъдат задоволителни, с цел да покрият загубата от таксите.

„ От друга страна, в бъдеще не се знае какво ще бъде икономическото положение в страната, инфлационните процеси, издръжката на образованието “.

Председателят на Синдикат „ Висше обучение “ към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, предлага да не бъдат слагани всички студенти под общ знаменател , а да се отделят спомагателни средства за стипендии на отличниците и социално-слабите учащи. 

„ Още повече да сътворяваме ужас в договорите на студентите с бизнеса, там на 100% бизнеса покрива техните такси “.

Според мнението на МОН междинната такса от 1080 лв. е сериозна спънка  за доста фамилии. От ведомството подсетиха, че страната ни се нуждае от нарастване на броя на висшистите и тази мярка би трябвало да помогне точно в тази тенденция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР