Съветът на ректорите и синдикатите във висшето образование са против

...
Съветът на ректорите и синдикатите във висшето образование са против
Коментари Харесай

Ректорите на университети се обявиха против отпадането на такси за студенти

Съветът на ректорите и синдикатите във висшето обучение са срещу отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка. Опасенията са, че университетите ще изгубят основен източник на средства.

Казват още, че в случай че се прави обществена политика, то по-добре тя да е посредством увеличение на стипендиите за обществено слаби студенти, а не посредством унищожаване на таксите.

Изненадващ и непредвиден - по този начин в свое мнение ректорите дефинираха плана на Министерския съвет за отпадане на таксите. Според ректорите смяната ще се отрази отрицателно на финансирането на висшите учебни заведения, а приходите им ще зависят от държавния бюджет.

" Опасенията са свързани с това дали тези пари ще идват в университетите в размера, в който те губят сега като такси. От друга страна, в бъдеще не се знае какво ще бъде икономическото положение в страната, инфлационните процеси, издръжката на образованието ", съобщи проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации.

Ректорите считат, че по-добре е да се усили броя на стипендиите за обществено слаби студенти. Такова е и мнението на синдикатите.

" И стипендии за отличници, и стипендии за социално-слабите, тези които имат някаква нужда, само че не да слагаме всички под общ знаменател. Още повече да сътворяваме ужас в договорите на студентите с бизнеса, там на 100% бизнеса покрива техните такси ", счита проф. Лиляна Вълчева, ръководител на Синдикат " Висше обучение " към КНСБ.

Министърът на образованието и науката отбрани предлагането с претекст, че междинната такса от 1080 лв. е съществено предизвикателство за доста фамилии. Необходимо е и нарастване на броя на висшистите у нас.

" Специалистите с висше обучение до 34-годишна възраст са 33%, до момента в който в страните от Европейски Съюз процентът към този момент е към 45 % ", сподели проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

От парламентарната комисия по обучение приканиха министъра да не бъдат притискани ректорите да не събират таксите за втория учебен срок, тъй като това опонира на закона. Ако бъдат признати измененията, таксите би трябвало да бъдат върнати в границите на два месеца.

Автор: Елеана Димитрова

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР