Съветът на постоянните представители на страните от ЕС ( Coreper

...
Съветът на постоянните представители на страните от ЕС ( Coreper
Коментари Харесай

Газовата директива е в дневния ред на Coreper


Съветът на непрекъснатите представители на страните от Европейски Съюз ( Coreper ) може да обсъдят на съвещанието си през днешния ден поправките в газовата инструкция на Европейски Съюз, излиза наяве от предварителния дневен ред – Газова инструкция. Насоки за по-нататъшна работа. Заради натиска за " Северн поток 2 " някои страни към този момент се пробват да насочат предизвикателни изявления към свръшеното от страната ни по време на българското председателство. Отделен е и въпросът, че самите страни-членки нямат единни позиции по много от направените оферти за промени в газовата инструкция, още повече, че тези промени засягат и други правни правила. Фактът, че Австрия, чиято енергийна компания OMV е в добър разговор с съветските енергийни компании поема председателството към този момент се трансформира в изнервящ. Истината е обаче, че има правни правила, които не могат да бъдат подценени.

Предложенията за ремонти в газовата инструкция са от ноември. Целта е избрани правила от енергийното законодателство на Европейски Съюз да се ползват освен към някои, а към всички газопроводи на територията на Европейски Съюз, които идват, или влизат в трети страни. Към тези правила се отнасят в частност недискриминирано определяне на цени за преносът на газ, достъп на трети страни до опцията за транспорт на синьо гориво, делене на активността по продажба и превозване на газ. В частност, задачата е налагане на тези правила върху морските газопроводи. Сега тези условия не ги обгръщат.

Преди да бъде одобрен документът би трябвало да мине през координиране от Съвета на страните от Европейски Съюз и през Европейския парламент. В момента е на стадий разискване в Съвета на Европейски Съюз.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през януари тази година изиска от юридическата работа на Европейски Съюз да показа своето мнение по редица въпроси, свързани с вероятното използване на всички посочени нагоре условия. Включително бе сложено и питането какво ще е въздействието от използването им при разпределение на отговорностите сред страните членки. Мненията бяха предоставени и се състоя полемика в работната група при Съвета на Европейски Съюз по енергетика.

През месец май се появи и предложение за разяснение на обстановката с upstream pipelines, които не са наранени в актуалните промени. Това от своя страна касае вътрешния пазар на Европейски Съюз, а също по този начин и пълномощията на Европейски Съюз за смяна или удължение на съществуващите междуправителствени съглашения.

В документа на българското председателство в Съвета на Европейски Съюз, адресирано до Coreper и отнасящ се към „ насоки за бъдеща техническа работа “ по поправките в тази инструкция се отбелязва, че без значение от полемиките в Съвета е належащо разрешаването на фундаментален въпрос.

„ Тъй като директивата уголемява компетенциите на Европейския съюз за тръбопроводите с трети страни до рамките на юрисдикцията на съюз, в това число териториалните води, могат да бъдат наранени съществуващи национални съглашения (държавите от ЕС) с трети страни. За да има опция за продължение на работата с тези документи, поражда въпросът доколко страните от Европейския съюз ще могат да се отклоняват (получавайки изключения) от изискванията на тази инструкция “, се споделя в документа.
В документът за Съвета на непрекъснатите представители се предлага разискването на редица въпроси, свързани с поправката в тази инструкция, с цел да се стартира техническата активност над този законопроект.

Сред въпросите, които са сложени е и тази за оценка на пропорционалността на препоръчаните промени, като се вземат поради признатите по-рано от Европейска комисия правила за помиряване по междуправителствените съглашение на страните от Европейски Съюз с трети страни в региона на енергетиката.
Поставен е и въпроса дали би трябвало да се ползва разпространяването на законопроекта върху всички газопроводи, свързващи Европейски Съюз с трети страни, или би трябвало да се ограничи това деяние и в случай че „ да “, то „ по какъв начин “. Има въпрос и за това, дали действието на този законопроект би трябвало да се ползва върху upstream pipelines с трети страни.

Освен това както излиза наяве от документа, подложен е въпросът и за това по какъв начин да се позволи обстановката с междуправителствените съглашения в този законопроект.

Не е за подценяване и въпросът дали тези промени в газовата инструкция ще могат да се ползват ретроактивно.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР