Съветът на министрите на страните членки на Европейския съюз потвърди

...
Съветът на министрите на страните членки на Европейския съюз потвърди
Коментари Харесай

Минимум 27 % от потребяваната енергия през 2030 г. в ЕС трябва да е от ВЕИ


Съветът на министрите на страните членки на Европейския съюз удостовери задачата за реализиране на 27 % дял от възобновими източници на сила (ВЕИ) в общия размер от потребяваната сила в Европейски Съюз през 2030 година Това заяви министърът на стопанската система и инфраструктурата на Естония Кадри Симсон на конференция във вторник, представена от непознатите организации.

„ Днес ние потвърдихме задачата си – не по-малко от 27 % от силата да е от възобновими източници през 2030 година “, сподели тя.
Комисията към Европейския парламент по индустрия и енергетика през ноември заяви, че счита за належащо през 2030 година 35 % от потребяваната в Европейския съюз сила да е от възобновими източници. Аналогичен проект съгласува и комисията в Европарламента по околна среда.

Както бе обявено по-рано гласуването по това предложение на комисиите ще се състои на пленарно съвещание на Европейския парламент през 2018 година Одобрението ще обезпечи опция на Европейския парламент да стартира договаряния със страните членки на Европейски Съюз за реализиране на тази цел.
В Европейски Съюз през 2009 година бе сложена цел за реализиране на дял от 20 % през 2020 година, а след това Европейска комисия предложи тази цел да бъде повишена до 27 % през 2030 година Това значи, че комисиите към Европейския парламент ще изискат Европейската комисия да усъвършенства проектите си и да ги съобрази с по-високата цел от 35 %.

От материали на Европейска комисия излиза наяве, че силата от ВЕИ през 2014 година е била в размер от 16 %, а през 2015 година се прави оценка на 16,4 %.
Европейският съюз се стреми да излезе от енергийната система, учредена на изкопаеми горива. Делът на силата от ВЕИ в Европейски Съюз пораства и има възможностите за реализиране на задачите за 2020 година Стойността на силата от възобновими източници понижава, излиза наяве още от констатациите на Европейска комисия. За реализиране на тези цели работи интензивно и Енергийният съюз, в това число и за понижаване на енергийната взаимозависимост, посредством понижаване на вноса на енергоносители от страни отвън Европейски Съюз, в това число и Русия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР