Съветът на Европейския съюз и Европарламентът постигнаха споразумение за повишаване

...
Съветът на Европейския съюз и Европарламентът постигнаха споразумение за повишаване
Коментари Харесай

ЕС постигна смекчена сделка за повишаване на енергийната ефективност

Съветът на Европейския съюз и Европарламентът реализираха съглашение за повишение на енергийната успеваемост в цялата стопанска система на Блока. Това е част от проекта на Брюксел за понижаване на излъчванията и диверсификация от съветски нефт и газ.

Двете страни се договориха за смекчена договорка за повишение на енергийната успеваемост – с 11.7% до края на десетилетието. Въпреки че е по-амбициозно от първичното предложение на Европейската комисия за 9%, то не доближава задачата от 13%, сложена след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

Новата, по-висока цел е обвързвана с проекта REPowerEU и е за понижение с 11.7% през 2030 година, се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз.

Това значи горна граница на крайното ползване на сила в Европейски Съюз от 763 милиона тона петролен еквивалент и 993 милиона тона петролен еквивалент за първично ползване “, се споделя още в него.

Ограничението за извънредно ползване ще бъде обвързващо за страните членки, до момента в който задачата за ползване на първична сила ще бъде индикативна, добави Съветът.

Той изисква страните членки на Европейски Съюз групово да обезпечат в допълнение понижаване на крайното и първичното ползване на сила спрямо прогнозите за ползване на сила, направени през 2020 година

Съветът и Парламентът се съгласиха, че всички страни членки ще допринесат за постигането на общата цел на Европейски Съюз посредством индикативни национални приноси и траектории, избрани в техните интегрирани национални енергийни и климатични проекти (NECP). Заради новата цел ще се наложи тяхната актуализация, която би трябвало да бъде направена през 2023 година и 2024 година

Комисията ще пресметна дали всички вноски дават отговор на задачата от 11.7 % и в случай че не, ще прави корекции на националните вноски. Формулата за пресмятане на националните вноски към задачата бъде индикативна, с опция за отклоняване от нея с 2.5 %. Тя се основава на енергийна активност, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, развиване на възобновими енергийни източници, капацитет за икономисване на сила и други

Спестяването на сила е основна стъпка за спасяването на планетата. През последните месеци европейците демонстрираха, че са подготвени и способни да се изправят пред това предизвикателство, а нашата промишленост потвърди, че може да усъвършенства потреблението на сила и индустриалните процеси. Сега се нуждаем от енергийна успеваемост, с цел да станем още по-системна част от нашето общество и тази преразгледана инструкция ни оказва помощ да създадем това ", съобщи зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Съгласно краткотрайното съглашение годишното обвързване за икономисване на сила съвсем се удвоява, с цел да се подсигурява прогрес. Държавите от Европейски Съюз ще би трябвало да реализират нови спестявания всяка година от приблизително 1.49% от крайното ползване на сила от 2024 до 2030 година по отношение на настоящето равнище от 0.8%. Те последователно ще би трябвало да доближат 1.9% до края на 2030 година Това е значим инструмент за стимулиране на икономисването на енергия в браншове на последна приложимост като здания, промишленост и превоз.

Държавите от Европейски Съюз също са задължени да обновяват всяка година минимум 3% от общата повърхност на постройките, притежавани от всички равнища на обществената администрация. Публичните органи също ще би трябвало систематично да вземат поради условията за енергийна успеваемост при възлагането на публични поръчки на артикули, услуги, здания и строителство.

Комитетът на непрекъснатите представители в Съвета и комисията на Европейския парламент, отговаряща за енергийните политики, в този момент ще би трябвало да одобрят това краткотрайно съглашение, след което Народното събрание и съветът могат публично да го одобряват.

Крайното ползване регистрира силата, употребявана от крайни консуматори (като домакинствата), а първичното ползване обгръща всички потребности в дадена страна (включително силата, която се употребява за произвеждане на електричество).

Според данни на Евростат през 2021 година потреблението на първична сила в Европейски Съюз доближи 1 309 милиона тона петролен еквивалент (Mtoe), което е нарастване от 5.9% спрямо 2020 година, само че към момента под равнището от 2019 година (1 354 Mtoe). Данните демонстрират, че Европейски Съюз се е отдалечил още повече от задачата за 2030 година, дистанцията се е нараснало до 16.1% през 2021 година, откакто е било най-близо до задачата през 2020 година с едвам 9.5% разстояние от нея.

Европейският парламент работи по упорит законодателен пакет, прочут като „ Подготвени за цел 55 “. Той включва оферти за промени на 13 съществуващи законодателни акта и шест нови оферти в региона на климата и енергетиката и дружно със законодателния акт за климата са част от Европейския зелен пакт - пътната карта на Европейски Съюз към реализиране на чисти нулеви излъчвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР