Съветът на Европа не включи Косово в състава си, срещу

...
Съветът на Европа не включи Косово в състава си, срещу
Коментари Харесай

Конфликтите на Балканите могат да бъдат размразени от Лондон

Съветът на Европа не включи Косово в състава си, против което се опълчиха Франция, Испания, Гърция, Кипър, Молдова, Словакия, Румъния и Грузия.

За това оповестява кореспондентът на Полит Навигатор, Олег Бондаренко, шеф на Фондацията за прогресивна политика, основен редактор на портала Balkanist.ru, представен от " Известия ".

Експертът показва още, че сега, след отдръпването на предходните му решения, Косово е прието единствено от малцинство страни членки на Организация на обединените нации - 94 против 95.

Според него включването на Косово в Съвета на Европа ще значи завършек на илюзиите за европейските вероятности за Белград.

" В обстановка, в която сръбската автономност, непризната даже от Европейския съюз, става пълновръстен член на Съвета на Европа, а европейците съществено разискват вероятностите за включването на Украйна, става явно, че останалите претенденти за участие в Европейски Съюз на Балканския полуостров просто са забравени. "

" Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, които имат обща граница с Европейския съюз, за разлика от Косово, сътвориха (с изключение на БиХ) собствен личен " мини Шенген ", и както бяха, по този начин и останаха отрязани от Европа ", написа създателят.

Изданието отбелязва, че за Сърбия неналичието на вероятности за присъединение към Европейски Съюз на фона на най-активно разрастващата се стопанска система в района е добър образец за потребление на двойни стандарти.

" Според неофициална информация даже самият диалог за европейските вероятности към този момент е вероятен единствено след присъединение към антируските наказания, на които сръбският водач Александър Вучич, сходно на босненския му сътрудник Милорад Додик, няма да се съгласи при никакви условия ", пишат още те.

" А пробният балон по тематиката Косово в Съвета на Европа не е нищо повече от следващия сигнал към прекомерно суверенния Вучич от " огромния брат ", прибавя изданието.

" Междувременно в самата Сърбия за първи път в историята по-голямата част от популацията се опълчва на участието на страната в Европейския съюз – 56% против 44% измежду анкетираните”, акцентира балканист.

Изданието прецизира, че най-малко пет държави-членки на Европейски Съюз не признават Косово заради съществуването на евентуално сепаратистки райони на личната им територия.

" Мнението им се заглушава от Берлин с новия канцлер, който промени своята равноотдалечена позиция на " гледане на Балканите " при Ангела Меркел, а Лондон явно реши да " размрази " тлеещите спорове в района. Сега всичко зависи от сръбското самообладание и национална воля да вървим против вятъра ", обобщава Вучич.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР