Съветът на ЕС ще свика междуправителствена конференция, като започне преговори

...
Съветът на ЕС ще свика междуправителствена конференция, като започне преговори
Коментари Харесай

Париж: Преговори със Скопие срещу включване на българите в конституцията

Съветът на Европейски Съюз ще свика междуправителствена конференция, като стартира договаряния за участие със Северна Македония неднага, щом тя включи българите в преамбюла на своята конституция.

Това се съдържа в проектозаключения на Съвета, публикувани от френското председателство. Те бяха връчени през днешния ден следобяд в Народното събрание в София.

Според документа, с който Клуб Z разполага, следователно Съветът е подготвен да организира конференцията без повече закъснения и без спомагателни политически решения.

Проектозаключенията са адресирани непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел. Те би трябвало да дадат зелена светлина на плана. Последна дума има Съветът, състоящ се от отраслови министри. Именно този орган взема решенията за започване на междуправителствените конференции с кандитатките за участие.

„ [Съветът] приветства съглашението за двустранен протокол (предстои потвърждаване на окончателното наименование на документа – б.р.), което да приложи контракта сред България и Северна Македония.

То ще помогне за усилването на правата на лицата,принадлежащи към малцинствените и общностните групи в Северна Македония, и като такова ще способства за идзпълнението на Критериите от Копенхаген. Съветът приветства в този смисъл желанието на Семерна Македония да даде старт и реализира предпочитано съответните конституционни промени с оглед включването в преамбюла на конституцията на жители, живеещи в рамките на страната и които са част от други народи като българите “, се споделя още в документа.

Междуправителствената конференция ще стартира незабавно, откакто Скопие извърши уговорката си да извърши горепосочените конституционни промени н сходство с вътрешните си процедури.

Отделно френското председателство предлага Северна Македония " да одобри посредством развой на включване План за деяние, ориентиран към отбраната на правата на лицата, принадлежащи към малцинствата или общностите, в това число в областта на недискриминацията, битката против речта на омразата, образованието, като сътвори ефикасни ограничения, механизми за докладване и идентифициране на виновните институции. “

В тази част на предлагането обаче не са упоменати поименно малцинства. Но е ясно, че става дума най-вече за хората с българско съзнание в някогашната югославска република.

Властите в Скопие би трябвало да извърнат особено внимание на отбраната и недискриминиращото отношение към тези лица, се споделя още в предлагането. За гарантиране на необратимостта на напредъка в тези сфери и тяхното цялостно и дейно използване този прогрес ще бъде деликатно наблюдаван от Европейската комисия. Тя постоянно ще рапортува на Съвета.

„ Преговорите стартират въз основа на на това, че Северна Македония съблюдава и е ангажирана с насърчаването на полезностите, върху които се основава Европейски Съюз, упоменати в член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), а точно зачитането на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права, в това число правата на лицата, принадлежащи към малцинствата “, е записано в препоръчаната от Париж преговорна рамка.

Тези условия са част от Критериите от Копенхаген, напомнят от френското председателство. Напредъкът на договарянията ще зависи от напредъка на Скопие в подготовката за присъединението към Европейски Съюз и стимулирането на икономическото и общественото доближаване.

Що се отнася до превода на европейското законодателство на македонски език, председателството взема поради изразените и от България, и от Северна Македония планове да излязат с едностранни заявления за македонския език.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР