Съветът на ЕС съобщи, че започва преговори с Европейския парламент

...
Съветът на ЕС съобщи, че започва преговори с Европейския парламент
Коментари Харесай

ЕС предприема стъпки за непризнаване на руски документи за пътуване, издадени в Украйна и Грузия

Съветът на Европейски Съюз заяви, че стартира договаряния с Европейския парламент за неприемането на съветски документи за пътешестване, издадени в Украйна и Грузия. Тази стъпка е отговор на подхванатата от Русия война против Украйна и издаването на съветски интернационалните паспорти на жителите на завзетите земи, се показва в известието. Отбелязва се, че Русия едностранно реши да признае независимостта на грузинските области Абхазия и Южна Осетия през 2008 година.

Страните от Европейски Съюз и евродепутатите ще преглеждат съветски документи за пътешестване, издадени в завзетите украински земи или на хора, пребиваващи там, или в отцепените области на Грузия, да не се одобряват при пътешестване за приемане на виза или за прекосяване на границите на Шенгенското пространство. Въпросните документи към този момент не се признават или стартира непризнаването им от страните в Европейски Съюз, се показва в известието. Допълва се, че днешното решение е обвързвано със сигурността и цели да откри общ метод, да обезпечи вярната работа по външните граници на Европейски Съюз и общата визова политика.

След анексирането на Крим през март 2014 година Русия стартира да издава съветски интернационалните паспорти на жителите на полуострова, а по-късно тези стъпки обгърнаха украинските области Донецк и Луганск от април 2019 година, както и областите Херсон и Запорожие от юли 2022 година Това съставлява в допълнение нарушаване на интернационалното право и териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, отбелязва Съветът на Европейски Съюз.

Отчита се, че Европейски Съюз отхвърли и уверено осъди противозаконните съветски анексии в Украйна и Грузия. Добавя се, че неотдавна Европейски Съюз спря изцяло съглашението за омекотен визов режим с Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР