Съветът на ЕС одобри на днешното си заседание в Люксембург

...
Съветът на ЕС одобри на днешното си заседание в Люксембург
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри обособяването на Европейска прокуратура

Съветът на Европейски Съюз утвърди на днешното си съвещание в Люксембург обособяването на Европейската прокуратура. Засега в новата конструкция ще вземат участие 20 от 28-те страни в Европейски Съюз.

Очаква се Европейската прокуратура да стартира активността си най-рано през 2020 година. Тя ще може да повдига и поддържа обвинявания за злоупотреби със средства от Европейски Съюз, за разлика от европейската работа за битка с измамите ОЛАФ. Досега единствено националните управляващи могат да поддържат сходни обвинявания, като ОЛАФ може да им дава данни от осъществени следствия и оферти за повдигането на обвинявания. Очаква се Европейската прокуратура да разреши бърз продан на информация, съгласувани полицейски следствия, бързо запориране и лишаване на имущество, както и задържане на обвинени зад граница.

Възможно е следващата година Европейската комисия да предложи новата конструкция да се занимава и със случаите на интернационален тероризъм. Европейската прокуратура ще бъде основана сред 20 страни от Европейски Съюз - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания.

Останалите страни от Европейски Съюз могат да се причислят когато и да е. Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с основен прокурор и прокурори от всички участващи страни. Те ще управляват всекидневните следствия, осъществявани от назначени прокурори в страните от Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР