Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар от България.

...
Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар от България.
Коментари Харесай

Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар

Съветът на Европейски Съюз назначи Илиана Иванова за еврокомисар от България. Припомняме, че на 12-и септември, с 552 гласа " за ", 27 " срещу " и 51 " въздържал се ", евродепутатите утвърдиха кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта, съобщи БНР.

Гласуването бе в границите на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург беше скришен.Вотът пристигна седмица, откакто Иванова бе изслушана от двете отраслови комисии в Европейския парламент в Брюксел - по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета. След като получи утвърждението на нейните членове, на идващия ден председателският съвет, в който влизат ръководителят на Европарламента Роберта Мецола и водачите на политическите групи, разгласи, че слага кандидатурата ѝ на дефинитивно гласоподаване от всички евродепутати.

Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която сега е вицепремиер и министър на външните работи. Мандатът на тази Комисия изтича следващата година. За да завърши процедурата, Иванова би трябвало да получи утвърждението и на Съвета на Европейски Съюз. Запознати обаче обясниха, че това може да стане на писмена процедура, както и на което и да било съвещание на Съвета, без значение в какъв формат се организира то.

От 2013 година до момента Иванова бе член на Европейската счете палата, като от 2022 година е и ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата ръководител на Втори одитен състав, отговарящ за " Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване ".

Илиана Иванова е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е определена за заместник-председател на комисията по бюджетен надзор и като член на комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите. Преди това от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В интервала 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Тексас и Аризона, Съединени американски щати.

През 2004 година Илиана Иванова пази MBA в световното ръководство от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, Съединени американски щати. През 1999 година получава магистърска степен по интернационалните стопански връзки от Икономическия университет във Варна. Владее британски, френски, немски и съветски език.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР