Съветът на директорите на ТЕЦ Свищов изпрати опровержение на информацията,

...
Съветът на директорите на ТЕЦ Свищов изпрати опровержение на информацията,
Коментари Харесай

Опровержение на ТЕЦ Свищов: Ние спазваме еконормите. Но дали другите отговарят на изискванията?

Съветът на шефовете на Топлоелектрическа централа Свищов изпрати опровергаване на информацията, оповестена в OFFNews, че страната може да понесе санкции поради еконормите на идния търг за студения запас.

Публикуваме го напълно.

Право на отговор:

През последните два дни в медийното пространство се тиражират вести, които са директно свързани с сдружението Топлоелектрическа централа Свищов АД. Всичко това е предизвикано от идния търг за даване на леден запас. Интересен факт е, че когато през миналата година сдружението беше отстранено от присъединяване в тръжната процедура, това на никого не направи усещане и никой не се поинтересува каква ще вероятността за предприятието при изискване, че същото разполага с конфигурирани енеригийни мощностти за общо 178 MW. В тези мощности е и чисто нов 58 MW турбогенератор Сименс, който е въведен в употреба през 2016 година.

Въпреки неподходящата обстановка изключването обезпечи задоволително време на сдружението, с цел да извърши всичко належащо и да реализира цялостно сходство с условията на закона. Което значи само и единствено, че към сегашния миг то е пълноправен участник при равни други условия с останалите участници в тръжните процедури за леден запас. Не е за занемаряване и фактът, че през предишни години сдружението е печелило сходни търгове и има опит в обезпечаването и гарантирането на стабилността на енергийната система. Обявената понастоящем процедура се реализира при цялостна правомерност и е разумно, че в случай че сдружението реши да взе участие в идния търг, ще съблюдава и извършва плануваните в процедурата условия. Любопитно е обаче от кое място създателите на публикуваната в медиите информация имат увереност, че тази година Топлоелектрическа централа Свищов ще взе участие в тръжната процедура, откакто към момента не е настъпила датата за подаване на документи.

Относно изказвания за екологичния статус на Топлоелектрическа централа Свищов АД ще споменем, че в предприятието се съблюдават всички правила и правила на националното и европейското екологично законодателство и се комуникира интензивно с способените органи. Спазвани са предписанията и сдружението е употребило нискосернисти въглища, заради което когато е осъществявало индустриалната си активност, не е надвишавало избраните екологични правила за серните и азотните окиси. Авторите на материала вършат мнения за Топлоелектрическа централа Свищов АД, само че не засягат останалите евентуални участници в престоящия търг, дали те дават отговор на всички екологични условия, дали те са обезпечени с въглища, с цел да извършват уговорките си по договорите за леден запас. Това ни навежда на мисълта, че всичко изнесено в медиите е тенденционно и има за цел да ни дискредитира.

Може би е значимо са се означи, че през зимните месеци в страната имаше спешна обстановка, при което се наложи като мярка да спре износът на електрическа енергия и да се задействатат всички аварийни мощности за произвеждане на ток. В тази обстановка място имаше и Топлоелектрическа централа Свищов, който има ресурсна обезпеченост, с цел да даде мощностите си и да бъде пълноправен участник!

Държим още да бъде посяснено, че Топлоелектрическа централа Свищов има обществено известни дългогодишни акционери, които вземат участие директно в Съвета на шефовете на компанията. Видахим АД и лицата Георги Христозов и Борислав Лоринков не участват в ръководството на компанията, за това молим да не бъдат свързвани повече с нас

Разчитаме, че нашият отговор ще бъде оповестен в цялост.

С почитание,

Съвета на Директорите на Топлоелектрическа централа Свищов АД
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР