Съветът изготвя един годишен доклад, който по традиция се връчва

...
Съветът изготвя един годишен доклад, който по традиция се връчва
Коментари Харесай

Германската икономика е в подем, но е изправена пред риск от прегряване

Съветът изготвя един годишен отчет, който по традиция се връчва публично на ръководещия канцлер

© Reuters Още по тематиката
Коалицията в Германия е една стъпка по-близо до реализиране

Меркел желае формалните договаряния да стартират до 10 дни, отстъпките в настояванията на Зелените са положителен сигнал, че това ще се случи
7 ное 2017
В Бон стартира първата конференция за климата на Организация на обединените нации при президента Тръмп

Целта на събитието е да бъдат изяснени рамките, които ще създадат съглашението напълно оперативно
6 ное 2017
Коалицията в Германия става все по-скъпа

Коалиционният контракт може да коства над 100 милиарда евро спомагателни разноски на бюджета през идващите 4 години
23 окт 2017
Германската стопанска система чака " корав " Brexit, фирмите към този момент се приготвят

Според шефа на федерацията на немските индустриалци би било " наивно " бизнесът да не се приготви за този сюжет
6 окт 2017 с 2%
ще нарасне Брутният вътрешен продукт на Германия през 2017 г.Най-силната стопанска система в еврозоната рискува да прегрее. Това е изводът от годишния отчет на Германския съвет на икономическите специалисти. Екипът от експерти предизвести, че са нужни промени, с цел да бъде избегнат отрицателен процес на икономическия взрив, в който се намира страната. Според отчета брутният вътрешен артикул (БВП) ще нарасне с 2% през тази година и 2.2% през идната. И двете стойности надминават калкулации евентуален напредък (ръст на Брутният вътрешен продукт, при който рискът от инфлация остава минимален) от 1.4%.

Финансова непоклатимост и укрепване на растежа

" Германия се намира в мощен напредък, потенциалът на произвеждане е претрупан и това дава късмет на държавното управление да откри балансa сред дълготрайност и преустрояване през идващия мандат ", разяснява ръководителят на съвета Кристоф Шмит. Тази година бюджетният остатък на страната се чака да надвиши 31 милиарда евро, което отваря порти към политики за напредък, написа в отчета.

По принцип една стопанска система може да бъде изправена пред риска от прегряване, когато дълъг интервал на висок иĸoнoмичecĸи pacтeж пpoвoĸиpa по-висока инфлация и нeeфeĸтивнo систематизиране на пpoизвoдcтвото.

Петчленният екип от стопански специалисти поучава кабинета под управлението на Ангела Меркел да работи върху препоръчаните в отчета промени. Те включват промени в Кодекса за подоходно облагане, като понижаване на налога върху помощи за безработни, които се обезпечават от работещи и работодатели, и цялостна анулация на налога " взаимност ", въведен след обединяването, с цел да финансира икономическото изравняван сред източните и западни провинции. Сред предлаганите промени са и стъпки в дигитализацията и образованието на личния състав със модерни индустриални технологии. Повишаване на пенсионната възраст паралелно с покачването на продължителността на живот също е част от предложенията.

Обсъдените промени са близки до платформата на Партията на свободните демокарти (ПСД), която най-вероятно ще бъде един от съдружните сътрудници в идващото държавно управление. Тази седмица Ангела Меркел разгласи, че до 16 ноември би трябвало да стартират публични договаряния за коалиция сред водения от нея " Съюз ", ПСД и Съюз 90/Зелените. Също като позицията на ПСД специалистите отхвърлят разширение на Европейския механизъм за непоклатимост и приканиха Европейската централна банка да приключи програмати си за тласъци.

По-добри политики за запазване на околната среда

Експертите приканиха да бъде въведен налог за фирмите в индустриалните браншове. Засега това се контролира от системата на Европейския съюз (ЕС) за търговия с излъчвания и важи само за фабрики и електроцентрали, като санкцията е минимална, написа Sueddeutsche Zeitung. Въвеждането на сходен налог е за предпочитане, даже в случай че се наложи единствено на национално равнище, написа в отчета. Според съвета обаче кабинетът би трябвало да наложи политиката на равнище Европейски Съюз.
Колко е влиятелен съветът
Германският съвет на икономическите специалисти е учреден през 1963 година за да поучава кабинета. Негов сегашен ръководител все още е икономът Кристоф Шмит. В него вземат участие още Петер Бофингер, Ларс Фелд, Изабел Шнабел и Волкер Вийланд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР