Савана преименува исторически площад на чернокожа жена, която е научила еманципирани роби да четат и пишат

...
Градският съвет на Савана, Джорджия, гласува в четвъртък за преименуване
Коментари Харесай

Градският съвет на Савана, Джорджия, гласува в четвъртък за преименуване на площад в центъра на Сузи Кинг Тейлър, чернокожа жена, която някога е учела роби да четат и пишат.

Промяната бележи първия път, когато площад в Савана е специално кръстен на жена и цветнокож човек.

„Едно е да правиш история, друго е да имаш смисъл, а в този случай ние правим и двете“, каза кметът на Савана Ван Р. Джонсън II по време на срещата на градския съвет в четвъртък.

Сузи Кинг Тейлър е родена от поробени родители през 1848 г. Тя се премества в Савана, когато е на седем години, за да живее с баба си, която я урежда да получава тайно училище поради строгите ограничения на Джорджия за образование, според Библиотеката на Конгреса.

По време на Гражданската война тя става медицинска сестра в армията и организира училище за обучение на еманципирани роби да четат и пишат. По-късно тя отвори още училища за чернокожи ученици и написа мемоари за опита си по време на войната като афроамериканка.

Градският площад, който сега ще носи нейното име, е популярна туристическа атракция в най-стария град на Джорджия в щата. Площадът първоначално е кръстен на Джон С. Калхун, бивш вицепрезидент на Съединените щати, който притежава роби и защитава институцията на робството.

„Това, което той защитаваше, не е това, което Савана подкрепя“, каза Джонсън.

Усилията за промяна на името на площада започнаха през 2021 г., според Коалицията за преименуване на площад Калхун. Съветът гласува за преименуване на площада миналата година и разгледа 300 подадени имена, преди да избере Тейлър.

През 2020 г. статуя на Калхун беше премахната от площад в Чарлстън, Южна Каролина. Университетът Клемсън също премахна името му от своя почетен колеж, съобщи по-рано CNN. Университетът е построен върху плантацията на Калхун.

Джонсън каза, че градът ще инсталира знаци не само за постиженията на Тейлър, но и за историята на Калхун и причината, поради която името му е сменено.

„Важно е да не изтриваме историята, важно е хората, които идват много след нас, да разберат времето, в което се намираме днес“, каза Джонсън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР