Сауната е любимото място на едни и най-кошмарното за други

...
Сауната е любимото място на едни и най-кошмарното за други
Коментари Харесай

Кога е по-уместно да използваме сауната - преди или след тренировка?

Сауната е обичаното място на едни и най-кошмарното за други от спортната общност освен у нас, само че и по-света. Причината е, че другите хора понасяме горещината и влагата по друг метод. От която и група да сме, значимо е да знаем въпреки всичко какви са изгодите от сауната преди и след подготовка.

Физиологът по клинични извършения от Нюйорския университет Хедър Милтън дава научната позиция върху този проблем, говорейки пред известното здравословно издание Shape.

Оказва се, че сауната е следена атмосферна среда, в която караме тялото да покачва температурата си. Това прилича процеса на загряване преди подготовка. Милтън изяснява, че при загрявка тялото ни стартира да отделя топлинна сила, която усъвършенства кръвното налягане и зареждането на мускулите с О2. Сауната преди спорт прави тъкмо това, само че под изискване, че ни лишава от един основен детайл - мускулната интензивност. Да, тялото ни ще навлезе в по-добър работен режим преди да грабнем железата, само че няма да ни подсигурява положителната работа на обособените мускули. Затова е значимо, в случай че ще минаваме преди подготовка през сауната, да не забравяме, че по-късно би трябвало да загреем с леки тежести.

Много значим детайл от режима ни в тази ситуация е хидратацията. За всички би трябвало да е известно, че телата ни употребяват водата за изстудяване, тъй като органите ни действат оптимално при 36.6°C. При спортуване обаче можем да я повишим с до 2°C, тъй че приемането на течности се оказва от основно значение, с цел да не си нанесем увреждания.

Хедър Милтън поучава да проследим с какъв брой тъкмо отслабваме след една сесия в сауната, с цел да може да компенсираме изгубените течности с банкет на нови такива. Това всекидневно зависи от телесната маса, само че за по-сигурно е добре да минете през кантара преди и след сауна.

Какво обаче се получава, когато решим да приключим тренировката с още малко пот в горещата стая? Редица спортисти споделят, че изпитват разпределяне в мускулатурата, само че се оказва, че няма задоволително научни данни, които да потвърдят дали това е по този начин или става дума за плацебо резултат, провокиран от обстоятелството, че тежката подготовка е завършила.

Сигурно е обаче, че сауната играе значима роля за адаптацията. Ако фитнесът ви е оборудван с климатици, които поддържат много по-ниска температура от тази, която е извън, тогава ще се изложите на риск, в случай че незабавно след подготовка излезете на открито в горещината. Сауната обаче може да съкрати разликата и да ви помогне за отбягване на напрежението за организма ви. Не подценявайте този резултат, тъй като кръвоносната система търпи своите провали при сходни аномалии в дълготраен проект.

Важно е също по този начин да вземем поради и влажността. В България всекидневно се радваме на мокрота от към 50% през лятото, само че има страни, в които процентите стигат до 95, а температурите рядко падат под 40°C. Ако планирате странствуване до сходна дестинация, 2-3 седмици подготовка след фитнес в сауна с високо равнище на влагата може да ви оказват помощ доста за по-приятното превозване.

Трябва да внимавате също по този начин и за сигналите, които изпраща тялото ви. В сауната кръвното налягане се трансформира осезаемо и при по-широка граница сред това преди и след може да се стигне до пристъп. Ако усетите зашеметяване или причерняване, незабавно излезте от сауната и се хидратирайте щедро, тъй като по този начин организмът ви сигнализира, че нещо не е наред.

Отговорът на въпроса - по кое време е по-уместно да използваме сауната, се оказва, че не е толкоз краен, колкото може би сме се надявали. Ползи има и в двата случая, само че също по този начин се крият и някои опасности. Добре е да сте създали една консултация с персоналния си доктор, с цел да сте наясно със положението на кръвоносната си система и по-късно да се впуснете в по-комплексната подготовка благодарение на сауната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР