Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги липсва вече пети ден

...
Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги липсва вече пети ден
Коментари Харесай

Изчезването на Джамал Кашоги - мистерии и версии за дългата ръка на Саудитска Арабия

Саудитският публицист и отстъпник Джамал Кашоги липсва към този момент пети ден

Още по тематиката
Туитът на раздора сред Канада и Саудитска Арабия

Рияд заема по-твърда позиция против " вмешателството " във вътрешните му работи, обнадежден от поддръжката на Тръмп
17 авг 2018
Грешният залог на Ердоган

Не за пръв път сред Анкара и Вашингтон прехвърчат искри, само че чувството е, че този път турският президент не реши добре до каква степен може да стигне
16 авг 2018
Саудитският престолонаследник разчиства пътя си към престола

Невижданата интервенция на Мохамед бин Салман против корупцията среща утвърждението на саудитците и предизвестия от анализатори
6 ное 2017
Кризата към Катар се задълбочава

Съседките на страната осъдиха отхвърли ѝ да одобри листата с 13 условия за повдигане на ембаргото
9 юли 2017 Вече пети ден липсва саудитският публицист и отстъпник Джамал Кашоги. За последно той забелязан от годеницата си да влиза в саудитското консулство в Истанбул. Петдесет и девет годишният Кашоги е дълготраен публицист и някогашен консултант на саудитски посланици, който се трансформира в критик на методите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, а от малко над година написа за в. Washington Post. Неназовани източници от турските управляващи оповестиха, че съгласно предварителното следствие, Кашоги е бил погубен в консулството. От Саудитска Арабия отхвърлят сходни обвинявания и настояват, че журналистът е напуснал незасегнат постройката на консулството малко след идването си. Съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че казусът ще бъде оголен и приключен, а самият Ердоган към този момент заобикаля безапелационни мнения по случая.

Хронологията преди изгубването

Кашоги за последно е забелязан да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2-ри октомври. Той е трябвало да получи документ, удостоверяващ развода му, с цел да може да се ожени за годеницата си Хатидже Дженгиз. Кашоги е бил угрижен и е помолил Дженгиз да се обади на консултант на Ердоган, в случай че не излезе от консулството. Дженгиз чака пред постройката 11 часа без диря от годеника й.

Турското следствие

Турските управляващи стартират следствие за изгубването на Кашоги, а през уикенда неназовани източници, близки до следствието, декларират пред медии като Reuters и BBC, че Кашоги най-вероятно е бил погубен и разчленен на територията на консулството. Турските източници обаче не дават съответни доказателства. Според формалните данни на турското следствие, група от 15 саудитски сътрудници, някои от които с дипломатически визи, е кацнала с два самолета в Истанбул в деня на изгубването и си е тръгнала малко по-късно. Турските проверяващи органи преглеждат записи от летището и улиците към консулството.

Саудитската версия

Рияд отхвърля неназованите турски източници като нелегитимни. От Саудитска Арабия в Турция е дошъл екип проверяващи, а публични представители на държавното управление настояват, че Кашоги си е тръгнал незасегнат от консулството, само че монархията държи да открие какво се е случило с нейния липсващ жител. От саудитското консулство оферират на медиите да влязат и да претърсят постройката за следи от изчезналия публицист.

Според саудитските управляващи на територията на консулството голям брой камери, само че те не записват и затова липсва материал, който да удостовери тяхната версия. От външното министерство на кралството потвърдиха визитата на саудитски публични лица в Истанбул в деня на отвличането, само че настояват, че задачата на визитата не е била обвързвана с изчезналия публицист.

През последните три години, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман разчиства пътя си към безспорна власт в кралството, като политическите отвличания са постоянно употребена тактичност.

Дипломатическо напрежение

Ясин Актай, консултант на ръководеща Партия на справедливостта и развиването (AKP) и непосредствен до Ердоган, съобщи, че следствието ще има съответно позволение и край и че " това не е Турция от 90-те години ". От своя страна, президентът Ердоган разгласи, че следи процеса деликатно, само че избегна да заеме по-категорична позиция. Според в. New York Times, Ердоган изчаква, с цел да отсрочи дипломатическата рецесия, която най-вероятно ще развихри, в случай че или когато и той застане зад позицията, че от Саудитска Арабия са спонсорирали похищение или ликвидиране в Истанбул. Отношенията сред Анкара и Рияд към този момент са обтегнати поради турската поддръжка за Катар, връзките с оповестените от Саудитска Арабия за терористична група " Мюсюлмански братя " и обновените турски връзки с Иран.

Кой е Джамал Кашоги

Джамал Кашоги е дълготраен саудитски публицист и допреди няколко години е авторитетна фигура в Рияд. Кашоги се прочува в Саудитска Арабия през 80-те, когато прави първото обществено изявление с тогава младия Осама бин Ладен. Близък е до кралското семейство и с изключение на публицист е бил консултант на няколко саудитски посланици във Вашингтон, както и на висши държавни чиновници в Рияд. Кашоги поддържа обичайните политики на кралското семейство и поддържа тесни връзки с голям брой дипломати във Вашингтон, както и с членове на администрацията на Доналд Тръмп.

През последните три години Кашоги се трансформира в звучен критик на престолонаследника Мохамед бин Салман и репресивните му способи. Кашоги също по този начин е мощен последовател на политическия ислям и подлага на критика Салман за отслабването на религиозната полиция в кралството, както и за оповестяването на " Мюсюлманските братя " за терористична група. Кашоги подлага на критика и скъсването на връзките сред Саудитска Арабия и Канада поради рецензии на Отава във връзка на арести на саудитски деятели.

След като няколко от околните му другари биват задържани за дисидентство, а седмичната му колонка в Al-Hayat бива анулирана, Кашоги самичък избира изгнанието и се мести в Съединени американски щати. От септември 2017 година той написа за Washington Post и подлага на критика " властническия модернизатор " бин Салман, като твърди, че даже най-лоялните на кралското семейство хора се опасяват да кажат какво мислят.

От администрацията на Доналд Тръмп, която поддържа топли връзки с Рияд, още липсва публично мнение за изгубването на Джамал Кашоги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР