Саудитска Арабия заплаши САЩ със сериозни икономически последици, ако президентът

...
Саудитска Арабия заплаши САЩ със сериозни икономически последици, ако президентът
Коментари Харесай

Саудитска Арабия може да навреди на САЩ по три начина

Саудитска Арабия заплаши Съединени американски щати със " съществени стопански последствия ", в случай че президентът на Съединени американски щати се опита да накаже кралството за покачването на цените на петрола. Това се случи още през есента. Оттогава саудитците не престават да вършат това, което Съединени американски щати мощно не харесват, само че добродушно толерират лудориите на арабите. От какво се опасяват Съединени американски щати?

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд заплаши Съединени американски щати със " съществени стопански последствия ", в случай че Байдън се опита да накаже кралството за покачването на цените на петрола, заяви “Вашингтон Пост ”, цитирайки конфиденциален документ.

Президентът Джо Байдън заплаши Саудитска Арабия с някои съществени последствия за решението на ОПЕК, дружно с Русия, да понижат производството на нефт предишния октомври. Тогава членовете на картела се договориха за най-рязкото от 2020 година насам понижаване на добива с 2 милиона барела дневно. В отговор престолонаследникът заплаши да промени фундаментално връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия и да аргументи обилни стопански вреди на Съединени американски щати, в случай че те в действителност подхващат сходни ограничения, написа вестникът.

Оттогава Саудитска Арабия инициира още две съкращения на производството на нефт от ОПЕК+, без да се вслуша в Съединени американски щати, които настояха да не покачват цените на петрола и да не се занимават с Русия. Саудитска Арабия независимо взема решения за личната си стопанска система и надали някой, в това число Съединени американски щати, може да я научи на това, сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

„ Саудитска Арабия разбра, че в този момент има повече благоприятни условия да работи без значение, без да обръща взор към Съединени американски щати. Все още не става въпрос за това, че саудитците са прекъснали всички връзки с американците, само че в този момент Саудитска Арабия може да си разреши повече, в сравнение с през 1991, 2001 или 2011 година “, разяснява водещият специалист в Националния фонд за енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет при държавното управление на Руската федерация Станислав Митрахович.

Междувременно Съединените щати не трансфораха заканите си против Саудитска Арабия в действителни дейности. Те към момента се пробват да договарят със саудитците. На 7 юни държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организира диалози с бин Салман в Саудитска Арабия по необятен кръг въпроси, от Иран до цените на петрола.

Какви стопански козове имат саудитците в ръкава си, с цел да лимитират американския напън и да работят без значение, без да се преценяват със Съединените щати?

Първо, Саудитска Арабия, като най-голямата петролна страна, може съществено да подкопае и даже да унищожи хегемонията на петродоларите. За да направи това, е задоволително да се откаже от потреблението на $ в търговията с нефт. И Рияд към този момент стартира да се движи в тази посока, демонстрирайки силата си пред Съединени американски щати. През декември Китай подписа първия контракт със Саудитска Арабия за доставка на нефт в юани вместо в долари. Китай предизвиква други арабски страни да преминат към юана.

Иронично е, че точно Саудитска Арабия накара целия свят да се пристрасти към петродолари през 70-те години. Тогава, в подмяна на сигурност от Съединени американски щати, саудитците започнаха да продават петрола си за американска валута и сътвориха тази мощна връзка сред петрола и $.

„ След войната от Йом Кипур в Близкия изток имаше петролна рецесия в Съединени американски щати. Решенията на тази рецесия от 1973 година имат спорни последствия. От една страна ОПЕК сподели своята мощ. И въпреки това, всичко това приключи с прекачване към интернационална комерсиална система, която е изцяло следена от американците. И едвам в този момент започваме да се отдалечаваме от това, процесът на преструктуриране върви доста мъчно “, споделя Митрахович.

Сега, в случай че желае, Риад може да стартира противоположния развой: първо ще трансферира търговията си в национални валути, след което ще призове членовете на ОПЕК да следват същия път. Кралството елементарно може да се трансформира в инфекциозен образец за други продавачи на нефт.

„ Мисля, че Саудитска Арабия загатва на Съединени американски щати, че последователно ще се отдалечи от американската финансова инфраструктура: търговията е в долари, договорите са в долари, финансовите транзакции са в долари, ценообразуването на тържищата е в долари. Но последователно Съединени американски щати ще изгубят надзор над петролния пазар и тържищата, следени от американските управляващи, които могат да контролират притока и приключването на долари там “, споделя Митрахович.

„ Ако приемем цялостно отменяне на $ от Саудитска Арабия, тогава Съединените щати ще би трябвало да договарят във всички области не от позиция на напън, а от позиция на компромис и отстъпки “, споделя Александър Тимофеев, доцент на катедрата по информатика в Руския стопански университет “Плеханов. ”

В същото време Саудитска Арабия няма съществени опасения, че Съединени американски щати ще откажат да купуват нефт от тях. Преди американците купуваха няколко милиона барела дневно арабски нефт, а в този момент саудитците доставят до половин милион барела дневно. За схващане: напълно неотдавна Саудитска Арабия реши да понижи производството с 1 милион барела дневно, което е два пъти повече от доставките за Щатите.

Съединените щати престанаха да бъдат важен пазар за Саудитска Арабия, в този момент най-големият покупател на техния нефт е Китай. „ Дълго време стопанските системи на Китай и Индия се смятаха за изостанали. Това обаче от дълго време не е по този начин. Китайският и индийският пазар са повече от милиард автомобила. Това значи, че размерът на търсенето на гориво в тези страни надвишава търсенето в Съединени американски щати, Япония и други като тях. Какъв е смисълът саудитците да транспортират петролни артикули на дълги дистанции до Щатите, когато могат изцяло да покрият експортните си потребности посредством морски доставки през Индийския океан и Южнокитайско море с опцията да правят всички заплащания в национални валути? ”, пита Тимофеев.

Но за Съединени американски щати Саудитска Арабия е значима. И даже не става дума толкоз за арабските петролни артикули, които зареждат хиляди бензиностанции в Съединени американски щати и Япония. За Вашингтон по-важно въздействието на арабите върху международните цени. Цената на бензина на американския пазар зависи директно от международните цени: колкото по-високи са те, толкоз повече елементарните американци и предприятията би трябвало да заплащат за бензин. Нивото на моторизация в страната е извънредно високо, тъй че всяко повишаване на цените на петрола на международните пазари се отразява и в Съединени американски щати. След цената на бензина всеки артикул става по-скъп, защото главното средство за логистика са колите.

Цялата тази обстановка със скъпия нефт мощно нервира както администрацията на Байдън, по този начин и Федералния запас на Съединени американски щати, защото им пречи да се борят с рекордната инфлация. Федералният запас на Съединени американски щати покачва лихвите, прави заемите по-скъпи, което забавя стопанската система, а Саудитска Арабия, в коалиция с Русия и други членове на ОПЕК, вземат и понижават производството, което дърпа цената на петрола нагоре, и това за момент обезврежда всички старания на Съединени американски щати за битка с инфлацията.

Американските автомобилисти са недоволни, а това е сериозен електорат, без чиято поддръжка е невероятно да се поддържа властта.

Саудитска Арабия, в противен случай, има потребност от безценен нефт. „ Провеждайки политика на наказания против Русия, американското управление индиректно въздейства върху всички участници на петролния пазар. Последиците от намесата в ценообразуването на петрола имат негативно влияние върху страните от Близкия изток, защото държавният им бюджет е 90% подвластен от приходите от първични материали. Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от най-малко 80 $, с цел да извърши бюджетните си стратегии. Следователно е разумно в допълнение към последното решение на ОПЕК + саудитците да възнамеряват да понижат производството и да трансферират още повече заплащания към валути, различни на $ “, споделя Татяна Скрил, доцент от катедрата по икономическа доктрина на РИУ “Плеханов ”.

Второ, Саудитска Арабия има още един стопански коз в ръкава си, което е голямата инвестиция, която направи в стопанската система на Съединени американски щати. Според Митрахович, „ Саудитска Арабия може да понижи вложенията в долари в американската стопанска система и даже да реалокира активите си отвън Америка, от рафинериите до банковите си сметки и яхтите в пристанищата. “

Миналата година саудитският престолонаследник предизвести, че страната може да понижи вложенията в Съединени американски щати. Според него вложенията на кралството в американската стопанска система доближават 800 милиарда $.

Трето, саудитците също могат да навредят на Съединените щати посредством по-тесни съюзи с Русия, Китай и други разрастващи се страни. „ Саудитска Арабия може да обмисли присъединение към БРИКС или ШОС или да взе участие в други планове, свързани с построяването на различна финансова система “, твърди Митрахович.

Например, беше обявено, че Саудитска Арабия води договаряния за присъединение като член към Новата банка за развиване на БРИКС. Основната задача на тази банка е да финансира инфраструктурни планове в страните от БРИКС и други разрастващи се страни (банката има общо осем държави). През 2021 година нови членове на банката станаха Бангладеш, Египет, ОАЕ и Уругвай.

През май Русия предложи основаването на нова система за разплащане във валутите на ШОС и БРИКС. Сегашният търговски оборот сред Русия и Китай от 200 милиарда $ не е границата, само че задълбочаването на комерсиалните връзки е невероятно без основаване на изцяло нова инфраструктура за разплащане, споделя анализаторът Игор Шувалов.

„ Ако Саудитска Арабия предложи на алианса ОПЕК+ в съдействие с БРИКС+ комерсиална валута, тогава Съединени американски щати ще се изправят пред най-силното нарастване на цените на бензиностанциите. Бензинът в Съединени американски щати ще зависи от обменния курс на тази комерсиална валута и размера на „ остатъците “ от първични материали след доставки в Китай и Индия “, споделя Тимофеев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР