Саудитска Арабия се подготвя да признае, че изчезналият саудитски журналист

...
Саудитска Арабия се подготвя да признае, че изчезналият саудитски журналист
Коментари Харесай

Саудитска Арабия може скоро да си признае за изчезването на известен журналист

Саудитска Арабия се приготвя да признае, че изчезналият саудитски публицист Джамал Хашоги е умрял по време на разпит в консулството на арабското кралство в Истанбул. За това оповестяват както CNN, по този начин и турската осведомителна организация " Анадолу ", съобщи БГНЕС. Единствената разлика е в силата на информацията от двата източника - турската организация употребява думата " умъртвили ".
Признанието може да докара до завършек на въпросите за ориста на журналиста. Той изчезна на 2 октомври, откакто е забелязан за последно да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Очаква се кралството да разгласи, че е желало да отвлече Хашоги от Турция, само че по време на разпитите в консулството нещо се е объркало и журналистът умрял, оповестява CNN, цитирайки двама свои анонимни източници. Единият източник предизвестява, че признанието и отчета към него към момента се приготвят и може да бъдат изменени след това. Другият източник твърди, че е много евентуално да не бъдат упрекнати висшестоящи саудитски дипломати и да бъдат упрекнати единствено директно отговорните с довода, че са работили без да пита без знанието на ръководителите си.
Междувременно екипът от турски полицейски следователи и прокурори напусна саудитското консулство в Истанбул, откакто направиха невиждано осемчасово претършуване след изгубването на Хашоги. Следователите са взели проби с тях, в това число и от почвата в градината на консулството, която е била качена във вановете на силите на реда.
Стана ясно и, че турските управляващи проверяват изказвания, че може би е употребена киселина, с цел да се унищожи тялото на изчезналия саудитски публицист Джамал Хашоги, за да бъде скрито негово хипотетично ликвидиране. Според портала " Хабертюрк " полицията и турската разследваща работа Разузнавателна служба на Турция съществено обмислят тези изказвания. Подозренията, че от саудитското консулство в Истанбул към този момент са се освободили от тялото показа Туран Кишлакчи, ръководител на Турско-арабската медийна асоциация и другар на саудитския публицист.
Хашоги, който работеше за The Washington Post и критик на Рияд, се води за липсващ, откакто на 2 октомври влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, с цел да получи документи свързани с работата му. Турските управляващи се притесняват, че е бил погубен от тайните служби на Саудитска Арабия, до момента в който Рияд го отхвърля.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР