Саудитска Арабия съобщи, че експулсира посланика на Канада и е

...
Саудитска Арабия съобщи, че експулсира посланика на Канада и е
Коментари Харесай

Саудитска Арабия изгони посланика на Канада и замрази търговските отношения

Саудитска Арабия заяви, че експулсира посланика на Канада и е привикала топ дипломата си от северноамериканската страна. Рияд разгласи още, че замразява и комерсиалните покупко-продажби с Канада, осведоми Агенция Франс Прес.

Монархията стачкува поради апели на Отава да се освободят арестувани деятели.

Кралството е дало на канадския дипломат 24 часа да напусне страната , обвинявайки Канада в " интервенция " във вътрешните работи на Саудитска Арабия.

Осведомителната организация отбелязва, че решението акцентира новата нападателна външна политика на престолонаследника принц Мохамед бин Салман , откакто Отава настоя за неотложно освобождение на правозащитници.

" Канадската позиция е открита и безочлива интервенция във вътрешните работи на кралство Саудитска Арабия ", се споделя в известие на саудитското външно министерство в " Туитър ".

" Кралството разгласи, че е привикало посланика си от Канада за съвещания. Ние преглеждаме посланика на Канада в кралството като личност нон грата и му наредихме да напусне в границите на 24 часа ", допълват от ведомството.

Министерството също оповестява, че " замразява всички нови търговски и капиталови покупко-продажби с Канада , до момента в който в това време си резервира правото да предприеме спомагателни дейности ".

През предходната седмица Канада разгласи, че е " извънредно обезпокоена " от новата вълна арести на дами и правозащитници в монархията, в това число и активистката за битка с равенството на половите Самар Бадави.

" Ние призоваваме саудитските управляващи неотложно да ги освободят и всички други мирни правозащитници ", написа канадското външно министерство в " Туитър " в петък.

" Хюман райтс уоч " сигнализира за " невиждани държавни репресии против придвижване за правата на дамите ".

" Използваната фраза " неотложно освобождение " в известието на Канада е доста злощастна, неоправдателна и неприемлива в връзките сред страните ", написа още саудитското външно министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР