Саудитска Арабия породи несигурност относно бъдещето на световния пазар на

...
Саудитска Арабия породи несигурност относно бъдещето на световния пазар на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отново шокира пазарите на петрол с последния си ход

Саудитска Арабия породи неустановеност по отношение на бъдещето на международния пазар на нефт, като се отхвърли от желанието си да усили потенциала си за произвеждане на недопечен нефт с 1 милион барела дневно.

Като максимален експортьор в света, страната алармира за забележителна смяна в политиката си, инструктирайки държавната петролна компания Saudi Aramco да се откаже от проектите си за разширение на оптималния индустриален потенциал до 13 милиона барела дневно до 2027 година

Това решение провокира полемики по отношение на бъдещото повишаване на международното търсене на нефт, изключително след скорошен авторитетен отчет, в който се показва, че пикът на международното търсене на недопечен нефт може да настъпи преди края на десетилетието.

Международната организация по енергетика посочи, че забавянето на международната стопанска система ще потисне възходящото търсене на нефт от тази година, а необятното разпространяване на електрическите автомобили през втората половина на десетилетието може да докара до пик на потреблението.

Директивата на Рияд за прекъсване на проектите за разширение на Aramco се чака да се отрази на целия енергиен бранш. Бирадж Борхатария, анализатор в RBC Capital, означи, че тя към този момент е провокирала спекулации по отношение на евентуалните последствия за международното търсене на нефт в средносрочен и дълготраен проект.

Този ход може да окаже поддръжка и на изпитващите усложнения петролни пазари, засягайки президента на Съединените щати Джо Байдън, който би се възползвал от по-ниските цени на горивата преди идните избори.

Настоящата референтна цена на петрола се колебае към $81 за барел, което е малко под междинната цена през 2023 година, макар геополитическите спорове и зачестилите набези против кораби.

В отговор на пазарните провокации Саудитска Арабия и нейните съдружници от ОПЕК се договориха да задържат производството на над 1 милион барела нефт дневно, с цел да стабилизират цените. Макар че през предходната година Саудитска Арабия произвеждаше почти 9 милиона барела на ден, задоволявайки близо 10% от международното търсене, потенциалът ѝ може да доближи до 12 милиона.

По-рано саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предложи опцията за увеличение на потенциала до 20 милиона барела дневно. Според анализаторите от Citi решението за отвод от проектите за разширение демонстрира евентуално признание в границите на ОПЕК+ на съществуващите провокации и значи значително преразглеждане на тактиката, което ще има последствия за финансовите разноски на Aramco, веригата за доставки в Персийския залив и петролната политика на ОПЕК+.

Първоначално престолонаследникът предложи проекта за разширение за няколко милиарда $ през 2020 година като проява на мощ на фона на провокациите, пред които бе изправен международният петролен пазар по време на Ковид пандемията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР