Саудитска Арабия получава невероятен посетител, когато самолет, пълен с израелци, кацне аварийно

...
ТЕЛ АВИВ, Израел (AP) — Самолет, превозващ израелци у дома
Коментари Харесай

ТЕЛ АВИВ, Израел (AP) — Самолет, превозващ израелци у дома от островната държава Сейшелите в Индийския океан, кацна аварийно в Саудитска Арабия преди да отлети обратно за Тел Авив във вторник, което Израел оцени като знак на добра воля, докато Вашингтон работи за установяване на официални отношения между двете страни.

Полетът на Air Seychelles, превозващ 128 пътници, беше принуден да кацне в понеделник, т.к. на електрическа неизправност. Министерството на външните работи на Израел каза, че пътниците са прекарали нощта в летищен хотел в Джеда и са били върнати обратно от авиокомпанията с алтернативен самолет.

Пътниците описаха плашещ период от време, тъй като люта миризма на изгоряло изпълваше кабината и пилотът се обади по интеркома, за да каже, че самолетът ще бъде принуден да спре аварийно в Саудитска Арабия, кралство, с което Израел няма въздушни или дипломатически връзки.

С десетки блокирани на борда и самолета бездействайки на асфалта, напрежението нарасна, казаха пътниците, докато израелските служители се мъчеха да разберат какво да правят. Скоро саудитските сили за сигурност придружиха израелците до хотел.

„Беше много страшно“, спомня си пътничката Маяма Щал, докато излизаше от израелското международно летище „Бен Гурион“ по-късно във вторник с десетките други, някои от които изглеждаха изненадани от рояка репортери, фотографи и парти балони, които ги посрещнаха. „Но всички бяхме посрещнати много добре (от саудитците). ... Бяхме много развълнувани да видим, че сме добре и в безопасност.“

< p>Пътниците казаха на Associated Press, че изживяването им в Джеда е било приятно, като някои саудитци дори ги поздравиха на иврит.

Данните от проследяване от FlightRadar24.com показаха, че Air Seychelles Airbus A320, полет № HM22, е отклонен до Джеда в понеделник вечерта, докато беше над Червено море. Авиокомпанията не отговори на искане за коментар.

Друг A320 на Air Seychelles излетя за Джеда във вторник от Дубай, за да вземе пътниците и да ги превози до Тел Авив През 2022 г. Саудитска Арабия отмени забраната си за израелски полети по време на посещението на президента Джо Байдън в кралството.

Израел и Саудитска Арабия нямат официални връзки, въпреки че са развили силни, но неформални връзки през последните години заради споделената им загриженост относно нарастващото влияние на Иран в региона. След като Израел и четири арабски държави подписаха споразумения за нормализиране през 2020 г. при бившата администрация на Тръмп, Байдън работи за сключване на подобно споразумение със Саудитска Арабия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който сключи споразумение със Саудитска Арабия Арабия е основна цел, използвайки инцидента, за да подчертае потенциала за подобряване на връзките.

„Много оценявам топлото отношение на саудитските власти към израелските пътници, чийто полет беше в беда“, каза той в видео, записано на иврит с арабски субтитри, докато той сочеше към карта на региона зад себе си. „Много ценя добросъседството.“

В Саудитска Арабия нямаше незабавна реакция.

Споразумение за нормализиране със Саудитска Арабия, най-мощната и богата арабска държава, има потенциал за прекрояване на региона и укрепване на позицията на Израел по исторически начини. Но посредничеството за такава сделка е тежка работа, тъй като кралството заяви, че няма да признае официално Израел преди разрешаването на продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт. Саудитците също очевидно търсят гаранции за отбрана и достъп до американска ядрена технология.

Извличането на големи отстъпки за палестинците от Израел ще бъде трудно при сегашното правителство на Израел, което се състои от ултранационалисти, които подкрепят разширяването на еврейските селища на сушата палестинците се стремят към държава и се противопоставят на палестинската независимост.

___

Авторите на Associated Press Джон Гамбрел в Дубай, Обединените арабски емирства, и Изабел ДеБре в Йерусалим допринесоха за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР