Саудитска Арабия, която е най-богатата на петрол в света и

...
Саудитска Арабия, която е най-богатата на петрол в света и
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Саудитска Арабия стана активен участник във вътрешната политика на САЩ

Саудитска Арабия, която е най-богатата на нефт в света и неофициален водач на ОПЕК, провокира гнева на могъщия си западен съдружник – Съединени американски щати. Това стана с оповестеното единомислещо решение на 13 –те членки на петролния картел и на още 11 производителки във формата ОПЕК + да понижат общия дневен рандеман с два милиона барела. Вашингтон и Рияд влязоха в открит и изострен вербален спор тази седмица. Белият дом упрекна Кралството, че е взело страната на Русия в геополитическото й опълчване със Запада, помагайки й да усили приходите си от експорт на черно злато, а това понижава резултата от глобите против нея.

Саудитският ход има отражение и върху възможностите на президента Джо Байдън да завоюва междинните избори в Съединени американски щати, които ще се състоят след месец, тъй като взетото решение ще увеличи цената на бензина в Америка.

Съществуват дългогодишни връзки сред страните в Персийския залив и Съединени американски щати,  изясни пред Мохамед Халаф, който е публицист и интернационален анализатор

„ Те са били положителни и ръководството на републиканците, и на демократите. След като Барак Обама стана президент обаче, той стартира да толерира връзките с Иран - идеологическият зложелател на сунитите в района. Започна да се оказва и напън за съблюдаване на човешките права в Залива. При Саудитска Арабия и страните в Залива като цяло, изключвайки Кувейт, липсват демократичните полезности и отбраната на човешките права. Водеща е религиозната доктрина. Но след идването на престолонаследника Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия има някакво оживление и смяна. От две седмици той към този момент е и министър председател. Отношенията обаче започнаха да се утежняват още след убийството на журналиста Джамал Хашоги. Той работеше във „ Вашингтон таймс “ и нямаше по какъв начин демократите да не го защитят “.

В момента саудитците заемат такава позиция по няколко аргументи, изясни Мохамед Халаф.

„ Първо Русия в никакъв случай не ги подлага на критика във връзка с човешките права. Тя, също като тях, е срещу цветните революции. В същото време има боязън от намесата на Запада в отбраната на човешките права в тези страни, където съществуват разнообразни критерии. “

Когато Обама подписа съглашение с Иран, подцени ползите на саудитците и на останалите страни в Залива, които считат, че шиитския набожен Иран съставлява огромна опасност за тяхното битие, напомни журналистът.

„ В демократическите среди в Съединени американски щати имаше схващане, че шиитския ислям е доста по-умерен от сунитския салафизъм. Салафитският шиитски ислям към момента не нападна Запада, до момента в който сунитският е нападателен, като „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “. Той нападна Запада и Съединени американски щати “.

Саудитска Арабия стана деен участник във вътрешната политика на Съединени американски щати, съобщи Мохамед Халаф.

„ Месец преди междинните избори там идва решението на ОПЕК +. Това нервира доста Байдън, тъй като ще удари по джоба на всеки американец. Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия и Мохамед бин Зайед в Абу Даби са доста ядосани на демократите, тъй като непрестанно ги подлагат на критика и оставят да бъдат атакувани от Иран и проислямските милиции в Йемен “.

В Съединени американски щати се приказва, че може да бъде замразена продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, изясни Халаф.

„ В Конгреса и в Сената има огромна поддръжка за това. Съединени американски щати може да изтеглят и 3000 хиляди военнослужещи, които се намират в бази на Саудитска Арабия, както и системите си въздушна отбрана. Така саудитците ще станат уязвими пред Иран и техните съдружници в района “.

70% от покупко-продажбите за оръжие, които подписва Саудитска Арабия, са със Съединени американски щати, подсети той.

„ Говори се за закупуване от Русия и Китай, само че Русия към този момент не може да обезпечи оръжия даже за себе си и желае дронове и боеприпаси от Иран и Северна Корея “.

В Съединени американски щати се разисква и въвеждането на ново законодателство, съгласно което ще има наказания за всички, които дефинират невъзможни цени на петрола на международния пазар, сподели журналистът.

„ Това ще бъде ориентирано най-вече към Саудитска Арабия. Говори се и за понижаване на разследващото съдействие сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Това обаче ще бъде в ущърб на Америка, тъй като тя получава по- огромна част от информацията, нужна има за битка с тероризма по този метод “.

Сондажите на публичното мнение в Съединени американски щати демонстрират, че демократите ще изгубят болшинството си в Конгреса, изясни Мохамед Халаф.

Той разяснява и вилнеещото неодобрение в Иран.

„ Протестите, които се организираха през 2009, 2017, 2019 и предходната година, бяха със социално-икономически претенции. Сега виждаме, че поколението, родено и възпитавано в духа на ислямската република и религиозната доктрина, се бунтува против културата, налаганата от ислямската върхушка в Техеран. Не става въпрос за едно парче плат, а за една стена, която наподобява на Берлинската. Тя разделя младото общество в Иран от модернизацията и човешките права. Това е поколението на обществените мрежи и глобализацията. Виждат какво се случва. Трябва да се има поради и че 80% от дамите в Иран са образовани. 60% от студентите в университетите са от женски пол. Това потомство отхвърля политическия и набожен ислям, както и религиозната система и върхушка. Този конфликт ще се задълбочава. Ако в този момент го потушат, ще се появи още веднъж след месец, два или три, само че с по-голям обсег “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР