Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволното намаляване

...
Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволното намаляване
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Русия удължават съкращенията на добива на петрол

Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат доброволното понижаване на добива на нефт до края на годината, продължавайки акцията си за повишение на цените, съобщи Агенция Франс Прес.


Саудитското понижаване на производството с един милион барела дневно, което влезе в действие за първи път през юли, ще продължи " още три месеца до края на декември 2023 година ", се споделя в изказване на министерството на енергетиката на кралството.

Намаляването на износа на Русия с 300 000 барела на ден ще продължи за същия интервал, съобщи в настрана изказване вицепремиерът Александър Новак.

Рияд, най-големият експортьор на недопечен нефт в света, разгласи за първи път понижението си след юнската среща на алианса на 23-те страни ОПЕК+, в който влиза и Русия.

Изявлението от началото на август, в което се разкриваше, че съкращението ще продължи до септември, включваше предизвестие, че то може да бъде " задълбочено ", само че известието към този момент го резервира на същото равнище.

Това решение " ще бъде преразглеждано ежемесечно, с цел да се обмисли задълбочаване на съкращението или увеличение на производството ", се споделя в изказването на енергийното министерство.

Едностранното саудитско редуциране последва решението на няколко членове на ОПЕК+ през април да понижат непринудено производството си с повече от един милион барела на ден - неочакван ход, който за малко поддържа цените, само че не съумя да докара до трайно възобновяване.

През октомври предходната година ОПЕК+ се споразумя да понижи добива с два милиона барела дневно.

Това решение разгневи Съединените щати, които по това време упрекнаха Саудитска Арабия, сътрудник в региона на сигурността, че е застанала на страната на Русия във войната в Украйна.

Цените на петрола се покачиха през юли, първият месец, в който влезе в действие понижението единствено за Саудитска Арабия, преминавайки прага от 80 $ за барел. Анализаторите постоянно споделят, че Рияд се нуждае от тях, с цел да балансира бюджета си, макар че другите съкращения на производството могат да доведат до повишение на този предел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР