Саудитска Арабия и Русия предприемат действия за удължаване на съкращенията на петрола може да повишат цените на газа

...
Саудитска Арабия и Русия се споразумяха във вторник да удължат
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Русия се споразумяха във вторник да удължат своите доброволни съкращения на производството на петрол до края на тази година, намалявайки 1,3 милиона барела суров петрол от световния пазар и повишаване на цените на енергията.

Двойните съобщения от Рияд и Москва тласнаха референтния суров петрол Брент над 90 долара за барел по време на търговията във вторник следобед, цена, невиждана на пазара от миналия ноември.

Ходовете на страните вероятно ще увеличат разходите за шофьорите, които зареждат гориво на помпата, и ще окажат нов натиск върху отношенията на Саудитска Арабия със Съединените щати. Миналата година президентът Джо Байдън предупреди кралството, че ще има неуточнени „последици“ от партньорството с Русия за съкращения, докато Москва води война срещу Украйна.

публикувайте в X (по-рано известен като Twitter), че глобалните цени на суровия петрол са се повишили до нивото си от ноември 2022 г., след като се появиха новини за продължително съкращаване на производството в Саудитска Арабия и Русия.

Еталонният суров петрол Brent се търгуваше във вторник за $90 за барел веднага след съобщението. Сортът Брент до голяма степен се движеше между 75 и 85 долара за барел от миналия октомври.

Цените на бензина в САЩ бяха средно 3,81 $ за галон обикновен, спад от 3,83 долара през август, но леко повишение спрямо 3,79 долара преди година, според AAA. Шофирането продължава да бъде скъпо предложение за милиони автомобилисти в САЩ. В два щата - Калифорния и Вашингтон - цените на газта продължават да надхвърлят 5 долара за галон, докато надхвърлят 4 долара в осем щата, показват данни от AAA.

Изпепеляващите температури това лято също принудиха рафинериите в САЩ да затворят, мащабирайки се възстановяване на производството и действие за по-нататъшно повишаване на цените на газа.

Саудитското намаление, което започна през юли, идва след като другите производители от ОПЕК+ се съгласиха да удължат предишните съкращения на производството до следващата година.

Поредица от съкращения на производството през последната година не успяха да повишат значително цените на фона на отслабеното търсене от Китай и по-строгата парична политика, насочена към борба с инфлацията.

По-високите цени на петрола стимулират военните усилия на Русия

Саудитците са особено заинтересовани да повишат цените на петрола, за да финансират Визия 2030, амбициозен план за преразглеждане на икономиката на кралството, намаляване на зависимостта му от петрол и създаване на работни места за младо население.

Планът включва няколко масивни инфраструктурни проекта, включително изграждането на футуристичен град на стойност 500 милиарда долара, наречен Неом.

По-високите цени също биха помогнали на Русия Президентът Владимир Путин финансира войната си срещу Украйна. Западните страни са използвали таван на цените, за да се опитат да намалят приходите на Москва.

Западните санкции означават, че Москва е принудена да продава петрола си с отстъпка на страни като Китай и Индия.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР