Саудитска Арабия и Русия отбелязаха рязък ръст на приходите от

...
Саудитска Арабия и Русия отбелязаха рязък ръст на приходите от
Коментари Харесай

Рискованият ход на Саудитска Арабия и Русия им докарва милиарди от продажбите на петрол

Саудитска Арабия и Русия означиха внезапен растеж на приходите от нефт макар пониженото произвеждане, което се дължи на по-високите цени.

Тази рискова тактика наподобява се отплаща, като облагите са от изгода и за двете страни. Саудитска Арабия, ръководена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, употребява спомагателните средства за вътрешни планове и акции за световно въздействие.

Само през това тримесечие приходите от нефт на Саудитска Арабия са се нараснали с близо $30 милиона на ден спрямо предходното тримесечие, като възлизат на към $2.6 милиарда. Приходите от нефт на Русия са се нараснали с към $2.8 милиарда.

Този триумф може да насърчи картела ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, да вкара спомагателни ограничавания на доставките. Световният бенчмарк недопечен нефт вид “Brent ” нарастна с 25% през това тримесечие, достигайки $95 за барел. ОПЕК+ предвижда световен недостиг от 3.3 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие, което може да докара до надхвърляне на $100 за сорта Brent.

Намаляването на добива е рисковано, защото може да докара до загуба на пазарен дял и спад на приходите, в случай че цените не се покачат. Въпреки това при ниските индустриални разноски ($9.30 за барел в Саудитска Арабия и $12.80 в Русия) огромна част от приходите от експорт на нефт се трансформират в облага.

Саудитска Арабия влага обилни средства в планове като Neom – мегапроект на стойност $500 милиарда. Освен това Международният валутен фонд пресметна, че цената на петрола за Рияд е $81, като евентуално може да нарасне до $100, в случай че задграничните вложения се затруднят.

Русия отделя обилни средства за войната в Украйна, като през първото тримесечие разноските са се нараснали с 35% спрямо миналата година. Правителството е изправено пред бюджетен недостиг от средата на предходната година. Петролният вид “Urals ”, най-популярният в Русия, неотдавна се търгуваше за над $75 за барел, надхвърляйки наложената от Г-7 горна граница от $60.

Въпреки прогнозите за закъснение на растежа заради съкращаването на производството, въздействието е основно заради чудноватост при изчисляването на Брутният вътрешен продукт, отразяваща по-скоро размера, в сравнение с цената. Като цяло по-високите цени на петрола оферират по-добри стопански вероятности и за двете страни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР