Саудитска Арабия и други мюсюлмански страни призоваха за незабавно прекратяване

...
Саудитска Арабия и други мюсюлмански страни призоваха за незабавно прекратяване
Коментари Харесай

Арабски и мюсюлмански лидери настояват за незабавно прекратяване на войната в Ивицата Газа

Саудитска Арабия и други мюсюлмански страни приканиха за неотложно преустановяване на военните интервенции в Газа, заяви Ройтерс в неделя.

Войната в Ивицата Газа стартира, откакто на 7 октомври ислямистката формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), осъществя най-мащабната си офанзива против Израел до момента. В отговор Израел разгласи война на Хамас и стартира над Ивицата Газа. Хиляди хора починаха от двете страни.

На изключителна среща на върха в събота в столицата на Саудитска Арабия Рияд мюсюлмански страни, измежду които Иран , Турция , Катар , Алжир и Индонезия , отхвърлиха претекста на Израел, че дейностите му против палестинците са самоотбрана. Те приканиха Международния углавен съд да проверява " военните закононарушения и закононарушенията против човечеството, които Израел прави " в палестинските територии, се показва в прессъобщение след срещата.

На срещата имаше апели за преустановяване на обсадата на Газа, достъп на филантропична помощ и за прекъсване на продажбата на оръжия на Израел. Някои арабски страни, отпред с Алжир, приканиха за цялостно спиране на дипломатическите връзки с Израел, оповестиха двама делегати пред Ройтерс. Други, които са открили дипломатически връзки с Израел, се опълчиха, като подчертаха нуждата от поддържане на отворени канали с израелското държавно управление.

Саудитска Арабия се стреми да окаже напън върху Израел и неговия главен съдружник Съединени американски щати за преустановяване на военните дейности в Газа, а престолонаследникът Мохамед бин Салман , фактическият държател на кралството, събра арабски и мюсюлмански водачи, с цел да затвърди това обръщение. Сред присъстващите водачи бяха иранският президент Ебрахим Раиси , турският президент Реджеп Тайип Ердоган , емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и сирийският президент Башар ал-Асад .

Саудитският принц Мохамед удостовери " осъждането и безапелационното отменяне от страна на кралството на тази варварска война против нашите братя в Палестина ".

Раиси прикани ислямските страни да наложат наказания за нефт и артикули на Израел. " Няма различен метод, с изключение на да се противопоставим на Израел. Целуваме ръцете на Хамас за съпротивата ѝ против Израел ", съобщи Раиси в обръщението си.

Ердоган прикани за привикване на интернационална мирна конференция за намиране на трайно решение на спора сред Израел и палестинците. " Това, от което се нуждаем в Газа, не са паузи за няколко часа, а по-скоро трайно преустановяване на огъня ", сподели той.

Емирът на Катар сподели, че страната му, в която се намират няколко водачи на Хамас, се стреми да посредничи за освобождението на израелските заложници и се надява скоро да бъде реализирано филантропично помирение.

На конференция в Тел Авив израелският министър-председател Бенямин Нетаняху прикани арабското управление да " се изправи против Хамас ". " Тя донесе единствено две неща на Ивицата Газа - беднотия и кръв ", сподели Нетаняху. " Хамас е неразделна част от терористичната ос, която Иран управлява, и тази ос на гнет и ненавист заплашва целия свят и целия арабски свят ".

Войната докара до това Рияд да се обвърже по-тясно с Иран, да отхвърли натиска на Съединени американски щати да осъди Хамас и да отсрочи проектите си за нормализиране на връзките с Израел.

Пътуването на Раиси до Саудитска Арабия е първото на ирански държавен глава от повече от десетилетие. Техеран и Рияд публично прекратиха дългогодишната си неприязън по силата на съглашение, реализирано с посредничеството на Китай през март.

Конфликтът сред израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР