Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в региона

...
Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в региона
Коментари Харесай

Министър Генчовска прие външния министър на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е измежду най-важните сътрудници на България в района на Близкия изток.

Много се веселя, че имахме опцията да обсъдим разнообразни стъпки за задълбочаване на политическия разговор, както и вероятностите за по-нататъшното развиване на взаимноизгодно съдействие в области от стратегическо значение, като енергетика, стопанска система, туризъм и сигурност“.

Това съобщи българският външен министър Теодора Генчовска пред министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд по време на среща в Министерството на външните работи на 26 май 2022 година

„ От съвместен интерес е да разтеглим сферите на икономическо съдействие сред двете страни, където несъмнено има необработен капацитет, както и да увеличим стокообмена“, уточни министър Генчовска.

Българският външен министър акцентира, че перспективна област за задълбочаване на двустранните контакти е енергетиката. „ България разполага с потенциал за даване на услуги и експерти в региона на извеждането от употреба и ръководство на радиоактивни боклуци. Страната ни е с положителни обичаи и стратегии за образование на енергийни специалисти“, посочи тя.

Потенциал за съдействие сред България и Саудитска Арабия съществува и в отбранителния бранш, изключително военно-техническото съдействие, ориентирано към високите технологии, военното обучение и взаимните учения, добави министър Генчовска.

Обсъдена бе още опцията за развиване на връзките в региона на туризма. „ България е известна туристическа дестинация, която предлага отлични благоприятни условия за отмора през цялата година със своите курорти, спа туризъм и културно-исторически дестинации “, сподели Теодора Генчовска.

Трябва да използваме съществуващия сред България и Саудитска Арабия капацитет, с цел да задълбочим съдействието. „ Визия 2030 “ дава доста благоприятни условия за вложения и осъществяване на взаимни планове, в това число в областта на осведомителните технологии, съобщи от своя страна принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

По време на пленарните диалози, наранена бе и тематиката за превъзмогване на последствията от войната в Украйна и напъните на страната ни за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и петрол.

Република България и Кралство Саудитска Арабия имат открити дипломатически връзки от март 1995 година Посещението на принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд е трета аудиенция на саудитски външен министър у нас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР