Саудитска арабия е на 12-то място в света по БВП

...
Саудитска арабия е на 12-то място в света по БВП
Коментари Харесай

Формула 1 в Саудитска Арабия: Луксът срещу свободата да си човек

Саудитска арабия е на 12-то място в света по Брутният вътрешен продукт на човек. Най-големият експортьор и с най-големия ресурс на нефт в света. Впечатляващо, нали? Лицето на страната е ловко прикрито зад блясъка на златото и благосъстоянието. На фона на отличните стопански резултати обаче, блестящо изпъкват непрекъснатата дискриминация, разлики в религията, липса на тъждество сред половете, тъй като в последна сметка единствено мъжът може да бъде пълновръстен човек в тази страна.

Въпреки всички трайни проблеми, един от най-комерсиалните спортове в света – Формула 1, ще разшири географията си със съревнование точно в извънредно спорната Саудитска Арабия. Азиатската страна ще дебютира в календара през 2021 година, когато ще се организира вечерен старт в Джеда през ноември. Според Би Би Си съглашението сред Саудитска Арабия и Формула 1 е за най-малко 10 години.



Обявяването на новината идва на фона на рецензии и неодобрение от страна на доста организации за отбрана на човешките права. Саудитска Арабия постоянно е упреквана, че с вложенията си в спорта се пробва да почисти имиджа си пред света. Очевидно шефовете на тимовете няма да се изправят в отбрана на човешките права. На акцията Black Lives Matter публичност даде най-вече Хамилтън.

Снимка: Reuters

Належащият проблем в Саудитска Арбия обаче е различен - правата на женити. Само до преди няколко години те не можеха да гласоподават, да карат кола, да се омъжат свободно или да имат връзка. Да изоставен дома си непридружени от мъж, да получат паспорт, камо ли да пътуват беше немислимо. Сега има известно " усъвършенстване " - някои от рестриктивните мерки са отстранени, макар че обстановката продължава да е доста надалеч от цялостното тъждество.

Дали Хамилтън знае всичко това?

Дали през 2021 година той ще си спомни своята тениска, гласяща „ Правата на дамите са човешки права “. Тъжно е, че в днешния свят е належащо да се демонстрират такива лозунги. Тъжно е, че това не се приема за даденост. Сега първенецът има късмет да удостовери, че се придържа към личните си убеждения. Такава позиция от Хамилтън по отношение на неналичието на права на дамите на Арабския полуостров, ще стане в действителност емблематична.

Снимка: Reuters

Свободата на словото е различен проблем в Саудитска Арабия. Тази фраза там просто не съществува под никаква форма. Свободен публицист, който да подлага на критика управляващите? Който търси отговори на въпроси, които вълнуват обществото? Журналист, който търси смяната? Да, но не. Той може да бъдат убити по допустимо най-жестокия метод, в случай че си разреши някоя от тези волности. Най-пресният образец е от 2018 година с Джамал Хашоги, който си разреши да подлага на критика властта, а краят беше съдбовен за него.

Дали водачите знаят всичко това?

В началото на годината " Таймс " писа, че притежателите от " Либърти медия " са се споразумели със Саудитска Арабия за 65 милиона $ на година. Сумата е повече, в сравнение с всеки различен хазаин дава. А, както споделяме в България – който заплаща, той поръчва музиката.

Спортният министър принц Абулазис Бин Тюрки Ал Фейсал Ал Сауд има вяра, че приемането на съревнование от Формула 1 ще внесе позитивна смяна.

Снимка: formula1.com

" Саудитска Арабия беше подложена на критика за това, че е затворена за света. Сега, когато се отворихме, сме подложени на критика, че почистваме името си посредством спорта. За доста саудитци това ще бъде сбъдната фантазия. Това е доста специфичен миг. Можем да покажем на света на какво сме способни ", съобщи спортният министър пред Би Би Си.

Достатъчно е да се каже, че Саудитска Арабия е най-ниско класираната страна по показател на човешката независимост на всички домакини на Гран при тази година (с огромно закъснение в общия резултат), класирайки се на 149-то място от 162 страни. За съпоставяне, Русия е на 114-а позиция - над Виетнам, Азербайджан, Турция, Китай и Обединените арабски емирства.

Снимка: formula1.com

Дали Хамилтън ще продължи по този начин гласно да показва гражданската си позиция и по време на старта в Саудитска Арабия? Или тъкмо в този миг ще би трябвало да съблюдава етикета, който гласи, че водачите нямат право да изричат политически или религиозни позиции, като и да показват такива посредством гащеризоните или болидите си? Предстои да разберем! Но всичко протичащо се ще бъде отговорност освен на звездите, само че и на цялата промишленост - те би трябвало да схванат какво се случва в страната. Защото, в случай че който заплаща - взема решение, мъчно спорта ще почисти имиджа пред света на Кралството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР