Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля

...
Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля
Коментари Харесай

Саудитска Арабия скочи на Русия за срива на петрола

Саудитска Арабия през днешния ден разкритикува остро Русия, тъй като съгласно нея хвърля върху кралството виновността за срутва на международните цени на енергоносителите, съобщи АП.

Цените на петрола се сринаха откакто страните от ОПЕК+, в това число Русия, при започване на март не съумяха да се спогодят за редуциране на производството. Скоро по-късно стартира ценова война, като Саудитска Арабия заплашваше да усили добива до рекордни равнища, с цел да си върне пазарния дял, без значение че пандемията от ковид докара до фрапантно стесняване на търсенето, защото самолетните компании по целия свят преустановиха полетите.

Цената на суровия нефт вид Брент спадна до към 24 $ за барел, при цени от над 70 $ преди година. Цените леко се покачиха, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп писа в Туитър и настрана съобщи, че се постановат понижения в производството, само че ненавистта сред Саудитска Арабия и Русия може да заплаши постигането на договорка на плануваната за понеделник телеконференция.

Путин прикани за намиране на решение за обстановката с петрола

Това възмущение беше видно рано тази заран в две сериозни изказвания, публикувани от държавната Саудитска организация по печата. Първото беше на саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд, озаглавено: Изявленията, приписвани на една от съветските президентски медии, са изцяло лишени от правота.

"Русия беше тази, която отхвърли съглашението, до момента в който кралството и 22 други страни се опитваха да убедят Русия да направи по-нататъшни ограничавания ", съобщи принцът. Той уточни още, че хипотетичното съветско изказване, че кралството възнамерява да се отърве от редица производители на шистов петрол, също е погрешно.

Петролът нарастна с 10%

Американските производители на шистов петрол направиха Съединени американски щати един от водещите производители в света, само че пострадаха тежко от срутва на цените. Във връзка с това Тръмп се срещна със загрижени производители. Принц Файсал не конкретизира журналистическата обява, нито медията, която подлагаше на критика.

Второ изказване направи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, един от синовете на крал Салман. Принцът разкритикува персонално съветския министър на енергетиката Александър Новак за това, че внушавал, че Саудитска Арабия желае да отстрани производителите на шистов нефт.

Принцът "изрази изненада от опитите Саудитска Арабия да бъде въвлечена във враждебни дейности против промишления бранш за произвеждане на шистов нефт, което е изцяло погрешно, както нашите съветски другари добре осъзнават ", се споделя в изказването.

Изявленията на Саудитска Арабия наподобява са опит за разпръскване на допустимо опълчване сред кралството и Тръмп, който в четвъртък написа в Туитър, че Москва и Рияд ще понижават почти 10 милиона барела, без да даде разяснения. Туитовете и обществените изявления на Тръмп в предишното са се отразявали на цените на петрола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР