Сътрудничеството в енергетиката и общите проблеми с миграцията са били

...
Сътрудничеството в енергетиката и общите проблеми с миграцията са били
Коментари Харесай

Гърция и Италия чакат завършването на Трансадриатическия газопровод

Сътрудничеството в енергетиката и общите проблеми с миграцията са били съществени тематики на диалога сред гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и италианския му сътрудник Джузепе Конте в Рим, заяви АНА-МПА. Гръцкият министър-председател беше на посещаване в Италия във вторник.

След срещата Мицотакис съобщи, че в очакване на завършването на Трансадриатическия газопровод (TAP), който ще придвижва природен газ от Азербайджан към Европа, двамата с Конте са разискали и други енергийни инициативи като Източносредиземноморския газопровод (EastMed).

Мицотакис акцентира и потребността от съблюдаване на съглашението сред Европейски Съюз и Турция по въпроса за миграцията, както и от усилване на солидарността на европейско ниво. Гръцкият министър председател акцентира агресивното държание на Турция в Егейско море и нарушаванията на кипърската изключителна зона с турските сондажи за природен газ.

Той означи, че Гърция и Италия имат съвпадане на мненията си по доста интернационалните тематики, като европейската вероятност на Западните Балкани, европейския учебен срок, многогодишната финансова рамка, задълбочаването на икономическия и финансов съюз, както и климатичните промени.

Италианският министър председател Конте също акцентира общите позиции на двете страни по редица въпроси и посочи потребността от преразпределение на мигрантите сред страните-членки на Европейски Съюз.

В рамките на визитата на Мицотакис в Рим министерствата на енергетиката на Гърция и Италия подписаха меморандум за съгласие. В него се отбелязва тясното съдействие сред двете страни в енергетиката с планове като подводната връзка сред енергийните системи на Гърция и Италия и основаването на районен надзорен енергиен център за района на Югоизточна Европа. В тази рамка двете страни се ангажират да засилят дейностите за основаване на мощен енергиен възел в Средиземно море. Меморандумът показва поддръжка за развиване на подводната електроенергийна съгласуваност и за синхронизиране на базовата архитектура на енергийните пазари на Рим и Атина, за развиването на възобновимите енергийни източници и производството на биогориво от боклуци, за построяването на подземно вместилище за природен газ в Гърция и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР