Сътрудничеството между Москва и Пекин в енергийния сектор носи дълбок

...
Сътрудничеството между Москва и Пекин в енергийния сектор носи дълбок
Коментари Харесай

Между Русия и Китай се сформира енергетически алианс, заяви посланик Денисов

Сътрудничеството сред Москва и Пекин в енергийния бранш носи бездънен и многостранен темперамент, сподели съветският дипломат в Китай Андрей Денисов.

Отделно той означи взаимната работа по възобновимите енергийни източници и преработката на енергийни първични материали.

„ Това ни дава съображение да твърдим, че към този момент е образуван един тип енергетически алианс сред Русия и Китай “, акцентира дипломатът на конференция.

Денисов назова енергетиката " основа на двустранното съдействие в материалната сфера ", предвижда продължаващото високо търсене на съветски природен газ в Китай и също по този начин сподели, че страните сега интензивно разискват нови планове в региона на доставките на синьо гориво.

В началото на януари Новатек подписа 15-годишен контракт с китайската Zhejiang Energy за годишна доставка на до един милион тона полутечен природен газ (LNG), създаден от „ Aрктик СПГ 2 “.

Газпром доставя газ на Китай по газопровода „ Силата на Сибир “. Първият сектор от Чаяндинското находище в Якутия до Благовещенск (границата с Китай), дълъг към 2200 километра, беше пуснат в края на 2019 година, а вторият, от находище Ковикта до Чаяндинское, близо 800 км, се възнамерява да бъде въведена в употреба при започване на 2023 година

Съгласно изискванията на контракта с китайската CNPC, размерът на доставките би трябвало да се усилва годишно до постигане на плановия потенциал от 38 милиарда кубически метра до 2025 година В същото време се разисква нарастване на износа до 44 милиарда кубически метра газ годишно.

Според Пекин търговията сред Русия и Китай се е нараснала с 35,8% през 2021 година и възлиза на рекордните 146,887 милиарда $. Китайският експорт за отчетния интервал нараства с 33,8% на годишна база - до 67,565 милиарда $, доставките от Русия за Китай - с 37,5%, възлизайки на 79,322 милиарда $.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР