Сътрудничеството между България и Сърбия в областта на инфраструктурни проекти,

...
Сътрудничеството между България и Сърбия в областта на инфраструктурни проекти,
Коментари Харесай

Нов граничен пункт ще бъде отворен между България и Сърбия

Сътрудничеството сред България и Сърбия в региона на инфраструктурни планове, енергетика и туризъм беше сред темите на днешната среща сред министъра на външните работи Екатерина Захариева и сътрудника й от Сърбия Никола Селакович. Двамата са се разбрали отрасловите министерства да се концентрират върху отварянето на нов граничен пункт.

" Свързани сме от епохи и имаме близки и прагматични връзки, които даже и във времена на рецесия и пандемия остават динамични. Успяваме да осъществяваме инфраструктурни планове, значими за целия район, и да си оказваме помощ ", съобщи Захариева след диалога със сръбския външен министър. Тя информира, че до края на тази година ще се приключи последният сектор от автомагистралата сред София и Белград, по-конкретно правата от София до границата. Захариева регистрира, че България е осигурила високачествени защитни дрехи за лекарите в Сърбия при започване на пандемията, а сръбската страна е съдействала на български жители за прибирането им в България през Сърбия.

" Нямаше по какъв начин рецесията, провокирана от COVID-19, да не се отрази и на обмена на туристи сред двете страни, само че въпреки всичко това е един от най-перспективните браншове ", уточни българският външен министър, като означи, че Сърбия е четвърта дестинация за България.

Захариева разяснява и тематиката за българското национално малцинство в Сърбия и уточни, че то е мост и още един тласък за положителните връзки сред двете страни. Тя сподели, че Сърбия има модерно законодателство във връзка с националните малцинства. Външният ни министър акцентира, че България постоянно е подкрепяла Сърбия за европейската й вероятност. " Имаме предпочитание да споделяме опита, който имаме ", добави Захариева и увери, че поддръжката на страната ни ще продължи.

Сръбският външен министър Никола Селакович уточни, че София е една от първите столици, които посещава по време на своя мандат и добави, че това е освен символика, само че и предпочитание и отсега нататък двете страни да усъвършенстват връзките си. Той благодари за поддръжката за европейската интеграция на Сърбия и заявява, че Сърбия е страна, която вижда бъдещето си в Европейски Съюз. Селакович означи съдействието на двете страни в инфраструктурни проекти като предстоящото довеждане докрай на автомагистралата сред Белград и София. И не пропусна да уточни и съдействието в региона на енергетиката, като даде образци както с плана " Балкански поток ", по този начин и с построяването на газопреносната връзка сред България и Сърбия. " Това са планове от съвместен интерес и от огромно значение за развиването на нашите стопански системи ", разяснява той и уточни положителните връзки в региона на туризма. 

Селакович благодари на българския си сътрудник за помощта на Министерство на външните работи за обезпечаване на зелените коридори и за филантропичната помощ по време на пандемията. Той уточни, че на срещата е обърнато внимание на обезпечаването на оптималната отбрана на правата на българското малцинство, което живее в Сърбия и двамата министри са се договорили да поддържат директна връзка. Той осведоми, че в две от граничните области, където живее българско национално малцинство - Бабушница и Димитровград, са открити два отдела на свободната митническа зона, което ще даде опция за вложения и за работа на хората, които живеят там.

Попитан за какво министър председателят Бойко Борисов не е поканен на откриването на " Балкански поток ", Селакович отговори, че поради пандемията не са канени задгранични посетители. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР