Сътрудничество в областта на регионалното развитие обсъдиха на двустранна среща

...
Сътрудничество в областта на регионалното развитие обсъдиха на двустранна среща
Коментари Харесай

Меморандум за сътрудничество в областта на регионалното развитие обсъдиха вицепремиерът Караджов и министър Дамка

Сътрудничество в региона на районното развиване разискаха на двустранна среща през днешния ден заместител министър-председателят и министър на районното развиване Гроздан Караджов и министърът на районното развиване на Република Косово Фикрим Дамка.

Двамата показаха подготвеност за активизиране на партньорството в тази сфера посредством сключване на меморандум сред двете министерства.

„ Заинтересовани сме от задълбочаване на партньорските връзки с Косово и развиването на нови контакти във всички области на съдействие. За нас в Министерството на районното развиване и благоустройството са значими районната политика, градското развиване, строителството “, означи вицепремиерът Караджов.

„ Приветстваме Вашите старания за стопански напредък, битката с корупцията и проведената престъпност. Българското държавно управление също разгласи нулева приемливост към корупционните практики и бихме могли да си сътрудничим в тази сфера “, сподели още Гроздан Караджов.

Заместник министър-председателят уточни, че досега най-силният инструмент за поддръжка на общински планове са европейските стратегии, посредством които е финансирано обновяването на учебни заведения, детски градини, обществена, здравна и пътна инфраструктура. „ Страната ни взе участие и в стратегии за териториално съдействие, чиято цел е да има устойчиви общини от двете страни на границата, които нормално са едва развити “, добави той.

През тази година ще започва нов инструмент – фонд за общинско развиване и доближаване, който ще подкрепя общините при благоустрояване на обитаемоте места. Със средства от него локалните управляващи ще могат да бъдат подкрепени и при подготовката на планове, с които след това ще аплайват за средства от други източници на финансиране.

„ Мисията на Министерството на районното развиване е да създава политики и стратегии за районно развиване и междурегионално съдействие за понижаване на районните неравенства. В рамките на това включваме 3 стратегии по утвърждения бюджет на министерството за 2022 година “, сподели министър Фикрим Дамка. Той изясни, че първата стратегия цели подкрепяне на общините за финансови вложения. Втората е ориентирана към реализиране на уравновесено районно развиване и има за цел подкрепяне на бизнеса със дотации. Чрез последната стратегия се оказва помощ на организации на гражданското общество.

България и Косово могат да си сътрудничат по планове, които се финансират от Европейския съюз и да обменят специалисти и опит от осъществени през последните години планове, стана ясно по време на срещата.

В нея участваха още заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов, Катерина Граматикова – шеф на политическия кабинет, и Десислава Георгиева – шеф на дирекция „ Управление на териториалното съдействие в министерството. Министър Дамка бе съпроводен от генералния секретар на Министерството на районното развиване Бесим Камберай, политическия консултант Ерджан Силик, Делфин Плана – краткотрайно ръководещ Посолството на Република Косово, и Мустафе Авдиу – консултант в посолството.

По самодейност на министър Дамка и съпътстващата го делегация представителите на Министерството на районното развиване на Косово ще посетят обекти в София, финансирани със средства от европейските фондове. По-късно през днешния ден на място те ще се срещнат с осъществените ограничения в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов ”, Националната спортна академия „ Васил Левски “ и Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “. Техните здания са реновирани по планове, изпълнявани с финансиране от ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР