Сътрудничество в областта на иновациите, предприемачеството и стартъпите обсъдиха днес

...
Сътрудничество в областта на иновациите, предприемачеството и стартъпите обсъдиха днес
Коментари Харесай

Министър Стойчева и регионалният министър на иновациите във Валенсия обсъдиха сътрудничество в иновациите, предприемачеството и стартъпите

Сътрудничество в региона на нововъведенията, предприемачеството и стартъпите разискаха през днешния ден на работна среща министърът на нововъведенията и растежа и районният министър на нововъведенията, промишлеността, търговията и туризма в област Валенсия Нурия Монтес де Диего. В нея участваха още заместник-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов, секретарят на нововъведенията на самостоятелната област Херонимо Паскуал и генералният ни консул във Валенсия Надя Кръстева, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа.

„ Чрез поддръжка и поощряване на предприемаческата и стартъп екосистема, всяка страна влага в развиването и бъдещето на стопанската система си. Затова измежду главните цели на Министерството на нововъведенията и растежа е основаване на удобна среда за развиването ѝ “, съобщи министър Стойчева.

По думите ѝ, у нас има добре построена инфраструктура за основаване на нововъведения, като фокусът на държавното управление на България е привличане на високотехнологични вложения.



Стойчева и Монтес де Диего дискутираха още развиването на нововъведенията в региона на опазването на здравето, биоикономиката и храните, изобретателните и креативен промишлености. Министърът на нововъведенията във Валенсия съобщи, че секторите аутомотив, земеделие и храни в района са доста добре развити.

„ Целта ни е да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа и по-този метод да повишим конкурентоспособността на страната и на Европа като цяло “, сподели още министър Стойчева.

По думите ѝ, в предходния програмен интервал у нас за построени Центрове за високи достижения и Центрове за подготвеност, в които и през сегашния ще се вложи забележителен запас за надграждане и развиване. „ Иновациите се основават на база научна и развойна активност. МИР работи във взаимоотношение с университетите и цялата академична общественост, както и с Министерството на образованието и науката “, съобщи Стойчева.

По време на работната среща министър Стойчева и районният министър на нововъведенията в област Валенсия начертаха стъпки, с които да бъде засилено съдействието сред София и района на Валенсия в региона на нововъведенията.



Министърът на нововъведенията и растежа показа и финансовите принадлежности, с които разполага МИР, както и структурите към ведомството – Българската организация за вложения, Фонда на фондовете, Българската банка за развиване и Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия. Зам.-министър проф. Ангелов акцентира  на секторите микроелектроника и мехатроника.

По-късно той посети Центърът за обществени и градски нововъведения в града Las Naves. В него се предизвикват градските и обществени нововъведения, като в основата на активността му стои директното или индиректно възстановяване на качеството на живот на хората по метод, който досега не е прочут или не се ползва на процедура. Проф. Ангелов се срещна и с работата на ускорителя и развъдник за стартъпи Lanzadera, който се ръководи от започващите компании, които работят ръка за ръка с бизнесмените.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР