Сътресенията в цените на храните и енергията от войната в

...
Сътресенията в цените на храните и енергията от войната в
Коментари Харесай

Световната банка: Светът навлиза в епоха на ценови шок

Сътресенията в цените на храните и силата от войната в Украйна могат да продължат с години, а почналия преход към по-скъпи търговски модели като преходът към по-чиста сила, може да се забави, предвижда Световната банка.

„ Войната в Украйна нанесе сериозен потрес на стоковите пазари, променяйки световните модели на търговия, произвеждане и ползване по способи, които ще поддържат цените на исторически високи равнища до края на 2024 година, “, споделя отчет на Банката за стокови пазари.

Увеличението на цените на силата през последните две години е най-голямото от петролната рецесия през 1973 година

Увеличенията на цените на питателните артикули, на които Русия и Украйна са огромни производители, и торовете, които разчитат на природен газ като суровина, са най-големите от 2008 година
„ Като цяло това съставлява най-големият ценови потрес, който сме претърпели от 70-те години на предишния век. Както беше тогава, шокът се утежнява от повишаването на рестриктивните мерки в търговията с храни, горива и торове “, сподели Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка за обективен напредък, финанси и институции.
Очаква се цените на силата да се покачат с повече от 50% през 2022 година, преди да се облекчат през 2023 и 2024 година, споделят още от Световната банка.

Предвижда се цените на неенергийните артикули, в това число селското стопанство и металите, да се усилят с съвсем 20% през 2022 година и да се намалят през идващите години.

Въпреки това се чака цените на суровините да останат много над междинните за последните пет години. В случай на продължителна война или спомагателни наказания против Русия, цените могат да бъдат даже по-високи и по-нестабилни от плануваните сега.
Поради обвързваните с войната търговски и индустриални разстройства, цената на суровия нефт Brent се чака да доближи приблизително 100 $ за барел през 2022 година, най-високото си равнище от 2013 година насам и нарастване от над 40% спрямо 2021 г.
Очаква се цените да се намалят до 92 $ през 2023 година – много над междинната за пет години от 60 $ за барел.
Очаква се цените на природния газ (европейски) да бъдат два пъти по-високи през 2022 година, в сравнение с през 2021 година, до момента в който цените на въглищата се чака да стант с 80% по-високи, като и двете цени са най-високи за всички времена.
„ Стоковите пазари претърпяват един от най-големите разтърсвания в предлагането от десетилетия поради войната в Украйна “, сподели Айхан Косе, шеф на групата за вероятности на Световната банка, която изготвя прогнозния отчет. „ В резултат на това нарастване на цените на храните и силата има обилни човешки и стопански последици и евентуално ще спре напредъка в намаляването на бедността. По-високите цени на суровините изострят към този момент покачвания инфлационен напън по света.

Предвижда се цените на пшеницата да се усилят с повече от 40%, достигайки най-високите стойности за всички времена в номинално изражение тази година. Това ще окаже напън върху разрастващите се стопански системи, които разчитат на импорт на пшеница, изключително от Русия и Украйна. Предвижда се цените на металите да се усилят с 16% през 2022 година, преди да се облекчат през 2023 година, само че ще държат нараснали равнища.

Специален фокус: Въздействието на войната в Украйна върху стоковите пазари

Разделът „ Специален фокус “ ​​на отчета на Световната банка предлага задълбочено проучване на въздействието на войната върху стоковите пазари. Анализът открива, че въздействието на войната може да бъде по-дълготрайно от предходните шокове най-малко по две аргументи.

Първо, в този момент има по-малко място за заменяне на най-засегнатите енергийни артикули с други изкопаеми горива, защото нарастването на цените се отнася за всички горива.

Второ, нарастването на цените на някои артикули също води до повишение на цените на други артикули – високите цени на природния газ покачиха цените на торовете, оказвайки напън за повишение на селскостопанските цени.

Войната също води до по-скъпи модели на търговия, които могат да доведат до по-дълготрайна инфлация. Очаква се това да докара до огромно отклоняване на търговията с сила. Например, някои страни в този момент търсят доставки на въглища от по-отдалечени места. В същото време някои огромни вносители на въглища биха могли да усилят вноса от Русия, като в същото време понижат търсенето от други огромни експортьори. Това отклонение евентуално ще коства по-скъпо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР