Сатенен орех със звучното име ликвидамбър скоро ще цъфти под

...
Сатенен орех със звучното име ликвидамбър скоро ще цъфти под
Коментари Харесай

В Деня на Земята: Сатенен орех и хотели за насекоми в Аграрн...

Сатенен орех със звучното име ликвидамбър скоро ще цъфти под прозорците на аудиториите в Аграрния университет. В акция във връзка Деня на Земята Студентският съвет посади 7 фиданки, а гл. ас. Валентин Панчев персонално даде инструкции в самобитна лекция по декоративно градинарство на запалянковци от всички специалности и курсове в образователното заведение.



Ликвидамбърът е резистентен за нашите климатични условия и е с ефектна есенна боя в алено, изясни той. Дава овални тропически плодове и има красива кора, за който обича да се вглежда в детайлите.

Фиданките в този момент разделят лехата в моравата зад Ректората с дърветата от типа пауловния. Но щом поотраснат, след 2-3 години старите ще бъдат отстранени. Причината е, че пауловнията е много нападателна, въпреки да дава огромно количество дървесина и да цъфти красиво в лилаво. Със залесителната акция по натурален метод ще стане преобразяването на тревната повърхност до кафето, която е обичано място за студентите.



Освен с фиданките, те пристигнаха и с къщички за инсекти, които да бъдат сложени на разнообразни места в парка на Аграрния. Не бях се сетила за тази опция – призна деканът на Факултета по растителна отбрана проф. Вили Харизанова. И описа, че в градска среда на насекомите им е мъчно да намерят скривалища за зимуване. Именно поради това производителите към този момент вършат хотели да буболечки и хвърчащи. Така насърчаваме потребните опрашители да са измежду нас, добави деканът. Освен че оказват помощ за запазването на разнообразието, къщичките са и доста красиви.



„ Всеки ден правете добрини, не коства нищо! “, заръча проф. Харизанова на студентите, след което те се върнаха към онлайн лекциите с вяра да се случи обещаното завръщане присъствено от 10 май.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР