Сателитни снимки, направени в края на септември, накараха оръжейните експерти

...
Сателитни снимки, направени в края на септември, накараха оръжейните експерти
Коментари Харесай

Какво представлява Сатана II, „най-смъртоносното“ оръжие с ядрени възможности, което се тества в Русия?

Сателитни фотоси, направени в края на септември, накараха оръжейните специалисти да имат вяра, че Русия се е пробвала да тества най-новата си междуконтинентална балистична ракета RS-28 " Сармат ", само че е претърпяла пагубен неуспех.

35-метровата ракета, която е в положение да носи нуклеарни бойни глави, беше наричана в предходни репортажи от разнообразни медии в и отвън Русия като „ Сатана II “ и „ най-смъртоносното оръжие в света “ заради хипотетичните му разрушителни качества.

Скорошните изображения наподобява съдържат огромен кратер на площадка за изстрелване в Плесецк в Северна Русия. Откритието беше оповестено за първи път в платформата на обществените медии X на 21 септември от анализатор с отворен код под псевдонима " MeNMyRC ".

„ Както е явно, пробата RS-28 " Сармат " беше цялостен неуспех “, написа MeNMyRC. „ Ракетата се е детонирала в силоза, оставяйки голям кратер и унищожавайки полигона “.

MeNMyRC също спекулира, че ракетата може да е избухнала по време на процеса на зареждане с течно гориво, а не при изстрелването.

Това може да изясни отсъствиета на самолети, предопределени да управляват тестовите изстрелвания. Ако специалистите са прави, това ще означи четвъртата известна щета на RS-28. Единственият доказан сполучлив опит за тестване на оръжието беше през април 2022 година

„ Политически важен за Путин “

Мат Корда, асоцииран старши откривател в Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), споделя пред Euronews Next, че RS-28 е предопределена да размени функционално RS-20V " Воевода ", ракета, основана преди повече от 30 години.

„ Русия от дълго време възнамерява да размени всяка една от своите системи за доставка от епохата на Студената война с по-нови версии, а RS-20V „ Воевода “ е последната от тези типове междуконтинентални балистични ракети, останала в нейния боеприпас “, сподели Корда.

Ясно е, че Русия продължава строителството, с цел да улесни разполагането на ракетата - сателитни изображения демонстрират, че главното строителство е в ход.

„ В резултат на това въвеждането на " Сармат " ще бъде политически значимо за президента Путин, като олицетворение на завършването на този дълго чакан преход от страна на Русия “.

RS-28 беше показан за първи път през 2014 година на конференция в Москва. Тогава съветски публични лица споделиха, че ракетата ще бъде приключена до 2020 година След това производството беше отлагано няколко пъти заради проблеми с производството, производството и тестването.

Корда споделя, че все още RS-28 към момента не е влезнал в употреба.

„ Не единствено, че серийното произвеждане на ракетата беше отсрочено, само че и нейният тестов цикъл беше засенчен от поредност от отсрочени и несполучливи проби “, изяснява Корда.

На какво е кадърен RS-28?

След разкриването й, съветските медии оповестиха, че RS-28 може да носи до 16 нуклеарни бойни глави с без значение ориентиране. Корда обаче споделя, че броят евентуално е доста по-малък - „ може би до 10 бойни глави “.

Ракетата също по този начин има обхват от минимум 18 000 км и тежи над 208 тона, съгласно съветските военни.

През октомври 2023 година съветският президент Владимир Путин сподели, че RS-28 е подготвен за разполагане в тирада, преведена от Кремъл.

„ Като цяло супер тежката ракета „ Сармат “ също е подготвена “, сподели Путин. „ Всичко, което ни остава, е да приключим всички административни и бюрократични процедури и документи, с цел да можем да преминем към всеобщо произвеждане и да го разгърнем в режим на бойна подготвеност. Ще създадем това скоро “.

В същата тирада Путин акцентира една от задачите на RS-28, която е да обезсърчи нуклеарната и военна ескалация от страна на Съединените щати. Той особено означи, че Русия е подписала и утвърдила Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, до момента в който Съединени американски щати единствено са го подписали.

Предложеният контракт би забранил всички нуклеарни детонации, без значение дали за военни или мирни цели. За да влезе в действие, той би трябвало да бъде утвърден пред генералния секретар на Организация на обединените нации от 44 избрани „ страни с нуклеарен потенциал “.

През ноември 2023 година Путин отдръпна ратификацията на Русия с изразената цел да отразява позицията на Съединени американски щати. Тъй като няколко страни с нуклеарен потенциал към момента отхвърлят да подпишат или ратифицират контракта, тестванията на оръжия не престават по целия свят.

Според Корда, производството на нови ракети като " Сарамат " RS-28 е единствено част от развой на рационализация, през който " минават всички страни с нуклеарно оръжие ".

Не е ясно какво в действителност е положението на оръжието след четвъртия хипотетичен несполучлив тест. Путин и съветските медии споделят, че RS-28 е подготвен за бойни дейности от години, само че изображенията на кратерите от септември слагат под подозрение тези изказвания за доста специалисти.

Корта споделя, че макар всички провокации при тестването, Русия ще продължи работата по RS-28.

„ Ясно е, че Русия продължава със строителството, с цел да улесни разполагането на ракетата – сателитните изображения демонстрират, че главното строителство е в ход в първия полк на 62-ра ракетна дивизия в Южен Сибир и скоро ще стартира на други предстоящи места за разполагане “, изяснява Корта. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР